打印 上一主題 下一主題
收起左側

陶傑表明在有生之年內必會看見第三次世界大戰0.0(內含陶傑分析國際形勢)

Originally posted by 呵呵^^(精銳左) at 2006-8-22 11:07:

打仗講軍心

你定是看三國看傻了……
回復 支持 反對

先不理核彈的破壞力,只當核彈是常規武力的一種,亦是最厲害的一種。

其他國家是有機會打羸美國的,只要其他國家聯合,一致對抗美國,這樣,美國就只能退回自己的國家,因為她的軍力即使是最強及最先進,但並不能在全球任何一點佈署足夠的軍力去應付戰事,往往會變成前門放火後門失火的景像。同時,如果真的全球一致對抗美國,那美國的經濟亦會受到很大的衝擊,到時不用彈藥亦能將美國消滅,但問題是,當美國消滅後,又會有人走出來做龍頭,到時其他國家可會像對抗美國般齊心呢?那可是一個大問題!
回復 支持 反對

Originally posted by 風魔夜魂 at 2006-8-22 03:55:
先不理核彈的破壞力,只當核彈是常規武力的一種,亦是最厲害的一種。

其他國家是有機會打羸美國的,只要其他國家聯合,一致對抗美國,這樣,美國就只能退回自己的國家,因為她的軍力即使是最強及最先進,但並不 ...

出現多一個華盛頓=.="
希望就唔好打la,打親都死咁多人,用埋核彈,全球講得88
到時邊到都係得個吉
贏左o既得益係零,打黎都無謂
又要搞掂埋o的戰後問題,搞唔搞到另一會事
死咁多無辜o既人
回復 支持 反對

Originally posted by 風魔夜魂 at 2006-8-22 11:55:

其他國家是有機會打羸美國的,只要其他國家聯合,一致對抗美國,這樣,美國就只能退回自己的國家,因為她的軍力即使是最強及最先進,但並不 ...

我都估到美國會遭到全球性反抗,近幾十年來的爭端已經令美國成為世界公敵,能否在中東、東亞、歐洲開闢三面戰場而美國本土又可以全身而退,非常高難度......恐怖份子根本吾係人,領袖一聲令下烈士們可以叫全家齊齊搭飛機去美國再爆個炸炸......根本防不勝防......當年美國佬係越戰泥足深陷,今次係全世界了。當年種下戰爭的禍根,現在佢要自己承受

Originally posted by ●無名○ at 2006-8-22 12:59:

出現多一個華盛頓=.="
希望就唔好打la,打親都死咁多人,用埋核彈,全球講得88
到時邊到都係得個吉
贏左o既得益係零,打黎都無謂
又要搞掂埋o的戰後問題,搞唔搞到另一會事
死咁多無辜o既人

未必講得88,不過如果幾個大國齊齊用核武的話,人口會暴跌,核冬天可能令人類永遠居住係地洞,根住變成地底人,文明世界消失......只係估下@@

[ Last edited by 祝福@星晴 on 2006-8-22 at 01:05 PM ]
回復 支持 反對

Originally posted by 祝福@星晴 at 2006-8-22 05:02:

我都估到美國會遭到全球性反抗,近幾十年來的爭端已經令美國成為世界公敵,能否在中東、東亞、歐洲開闢三面戰場而美國本土又可以全身而退,非常高難度......恐怖份子根本吾係人,領袖一聲令下烈士們可以叫全家齊 ...

其實玩完得幾快又少人死o既方法就係經濟封鎖
唔同佢做任何交易,禁運
但係經濟一鎖,我諗最後都係會諗住全國上下一心,玩核彈
到時又大家一齊死=________=
都係搵黎搞,搵人談判la
有咩理由要我地比條命佢教非!!
惡搞!
回復 支持 反對

超~~~
之前夠有個post話06年8月22日會發生第三次世界大戰啦
而家有冇打丫

成日都係度話有第三次世界大戰
乜d專家/知名人士真係好想打仗?
定係食飽飯冇野做呀!!!!
回復 支持 反對

d人搏出位je~~~~~~~
回復 支持 反對

Originally posted by 滅魂 at 2006-8-22 05:21:
超~~~
而家有冇打丫

說話唔可咁講
8月22日可能只係佢剛剛o既開始,無咁快話會話打,可能會係事件o既原因
如果話打就打,咁仲洗行軍,一個總統話用核武就核武,唔得咁架嘛
回復 支持 反對

Originally posted by 滅魂 at 2006-8-22 13:21:
超~~~
而家有冇打丫

打仗我覺得係我地依1代真係好有機會打
不過唔會咁快
回復 支持 反對

香港打杖就死啦.......
沒得打機啦........講笑=_="
回復 支持 反對