打印 上一主題 下一主題
收起左側

陶傑表明在有生之年內必會看見第三次世界大戰0.0(內含陶傑分析國際形勢)

我覺得如果日本同中國開戰
日本應該輸
因為我記得日本以前都要向外侵略原因地方冇足夠資源
日本只係個電器世家
當打仗時還資源輸入日本ma?
中國就有充足既資源
中國咁大人多地多
要完全含了中國
談何容易ar~
日本跟本只是細國
星星之火也敢同日月爭輝?????
回復 支持 反對

希望唔係真就好啦""
回復 支持 反對

小弟認為短期內世界大戰機會不大,首先中國新一代領導人實在不簡單....
在外交手段採取軟硬兼施之手法,尤其對於日美兩國,因中國也自知軍備不及歐美等國
所以跟據鄧小平的發展理念...提及要先要穩住中國與他國之間o既關係,避開戰爭,中國才能夠穩定發展
對美國在經濟上有限的讓步(如人民幣匯率問題,協助解決北韓核問題等),但對於國內政治,民生問題就立場強硬
就係其中一o的例子...至於日本方面,中國對日不少行動提出反對,或聲明,卻甚少有具體行動,這種舉動我認為跟二戰之後,
日本雖無賠款予中國,但卻長期以低息貸款的方式,借錢予中國發展,這不代表日本是好人,這是戰後協議,非其自願之舉,
由此可見中國暫不會與這條水魚有太多瓜葛,反而會加強經貿上的合作,至於世界大戰,各位好像說少了澳洲,一,二戰其間
由於澳洲受英國控制,所以參與戰爭是必然之事...而今天的立場我想都算傾美的,另外一,二之大戰主要對抗的是侵略國,
但今時今日除左美國當世界警察,某些國家之間雖有衝突,但會都積極改善國內經濟及政治體制以及加強與他國合作,
我認為沒有明確的敵人之下...各強國開戰,機會很微,中東那邊就難講....以上都是小弟的愚見...勿插太勁
回復 支持 反對

Originally posted by fung7899 at 2006-8-22 13:55:
我覺得如果日本同中國開戰
日本應該輸
因為我記得日本以前都要向外侵略原因地方冇足夠資源
日本只係個電器世家
當打仗時還資源輸入日本ma?
中國就有充足既資源
中國咁大人多地多
要完全含了中國
談何容易 ...

就算是二戰時的日本也不見得強……遇上歐美的蘇聯還是把他不可一世的關東軍打個稀巴爛,只不過是中國當時在內鬥而已,要不…小日本才不能佔領中國大半地方
現在的日本,人口老化、受老美約束等等……已無大作可為
回復 支持 反對

中國只係不滿日本,但中國唔係傻,人不犯我的不犯人,打左冇著數,可能仲會俾人話佢乘機打埋佢!!!

以中國軍力,防守還可以!!!
回復 支持 反對

Originally posted by 永遠的纖滅者 at 2006-8-22 22:56:

就算是二戰時的日本也不見得強……遇上歐美的蘇聯還是把他不可一世的關東軍打個稀巴爛,只不過是中國當時在內鬥而已,要不…小日本才不能佔領中國大半地方
現在的日本,人口老化、受老美約束等等……已無大作可為

日俄戰爭是誰勝 你知嗎?
那時很多人也認為日本在明治為新之後日漸強大
在明治天皇那時 不斷吸收西方國家的技術  這時日本在各方面已有了一定的基礎  如社會、教育、工業
雖然2次大戰後日本並不強大  但是美國在戰後幫助日本  又借了20億美元幫助日本重建
回復 支持 反對

大家認為戰爭時,中國國民和外國國民的反應會怎樣?
回復 支持 反對

在下只是認為你們的分析
也只是透過報紙,電視,大氣電波這些公開媒介
你們未免把戰爭分析得大簡單
不公開的通訊你又知多少,
暗地裡的聯盟也知多少?(我玩戰國風雲[戰棋]也是這樣)
犧牲小小平民就能騙到全世界,突然就由敵對轉做聯盟,由聯盟轉做敵對,
出奇制勝,殺人一個措手不及...
回復 支持 反對

出現 第3次戰係好的..只要唔好出現核武攻擊就可以...因為如果use核彈來攻擊..第2d地方又use核彈咁全世界一定玩完..大家一齊死..人的文明全玩完...如果第3次戰只係玩下飛彈....機關槍...隱形戰機..咁都唔錯..因為咁可以-小一定人口....只有戰爭先可以-小1d 人口令到earth唔使咁多人..人小d...溫室氣體可以小d(大家都知usa係全世界make出溫室氣體最多的國家...美國都會做大家第一個attack的目標......咁usa一定會小好多人....)..
無錯戰爭係可怕的..但係大家想一下....呢個世界上除o左war...仲有咩方法可-小人口呢?....疾病的話如果要殺人....1就是很垃圾的疾病..一會便stop..不再殺到人..2就是很強...但會令到全世界的人都死掉..
因此war係最好的方法...當然如果出到核武...全世界的人只會一起死掉
我知有人好想凸我= =..但係你地想清楚...你地想死好多人(但還有人可以生存)...定係earth玩完(全世界的人都死清)..
回復 支持 反對

-小人口 <---很可恥啊!
回復 支持 反對