打印 上一主題 下一主題
收起左側

未來數十年間,中文地位會否躍升在英文之前成為全球最重要語言?

Originally posted by ┼明月新星↗ at 2006-8-30 11:10:

打個比喻
那外國人來我們中國,會用英文跟我們溝通嗎?(除非我們懂得英語)

用身體語言:p
學中文所需要既時間點都比英文要長,所以要中文成為國際語言或者令d外國可以人講得一手流利既中文始終都唔易
既然樓上有人話美國要d細路學中文咁過多幾十年中文真係有可能做到國際語言la
回復 支持 反對

Originally posted by piyopiyo at 2006-8-30 11:10:

但他們也不懂中文

我只是用回這個比喻來說明他所說的比喻並不恰當而已。bao_45
回復 支持 反對

(f23,)
Originally posted by 格劍大師 at 2006-8-30 11:20:

用身體語言:p
學中文所需要既時間點都比英文要長,所以要中文成為國際語言或者令d外國可以人講得一手流利既中文始終都唔易
既然樓上有人話美國要d細路學中文咁過多幾十年中文真係有可能做到國際語言la

不過外國人學講中文睇泥仲難,果段kindagarten d細路學中文係之前無線一個新聞報導泥ga,我聽到教果個教細路講,不過佢自己都未講得掂
回復 支持 反對

其實...咩叫最重要語言?
英文一離開英國本土/美國也不太通行
你試下走入歐洲,
一入法國,你就要講法文,講eng的話唔係個個法國人都應你
一入東歐,語言就複雜到昏,唔講
一入北歐,語言也頗複雜,法文/西班牙文/英文滿天飛
離開歐洲,走入亞洲,
去到中東地區,
嗰度反美就係人都知,試問有幾多人願意學'敵國的語言'?
去到東南亞,
嗰度的英文水平低到冇人有,唔講也罷
中國咁大,有幾多人識英文?
就當'重點城市'的人全部識eng,也只是中國13億人口中的一小部份
日本/韓國....嗰度的英文水平又係低到冇人有
去到南美....我唔知嗰邊點
非洲,除咗南美外,其他全都貧得要死,生存也成問題,斷估冇人識英文吧!

中文的確係變得越來越重要了,這不和中國的崛起有關係
回復 支持 反對

咁咪好好囉~唔洗學英文^^bao_43
回復 支持 反對

而家外國越來越多學中文
回復 支持 反對

Originally posted by 暴力 at 2006-8-30 13:35:
非洲,除咗南外,其他全都貧得要死,生存也成問題,斷估冇人識英文吧!

關南美咩事...係南非下馬?

世界上 邊個國家強 就係邊個話事
點解我地要用基督教ge日曆?
點解我地要公認耶穌出世果一年為公元?
點解我地要學西式餐桌禮儀?
點解要學英文?

因為英國曾經強大過 係日不落之國 各大洲份上 都曾經殖過民
所以就要跟佢果套

好似台灣ge曆法咁 佢係用台灣立國果日作為曆法ge第一日 但係又唔見世界其他國家用?
因為台灣唔夠強 所以冇辦法推行

番正題
中文/ 華語 /國語 ge普及性係絕對大
印尼 馬來西亞 新加坡 呢一D中南亞國家 都有大量華僑居住
呢個係中文係亞州ge影響力

因為中國開始發展 而美國英國等地 因為早發展 市場差不多飽和
所以中國就係一個好適合ge發展地方
但係點樣同中國人做生意
一係就中國人去學英文 一係就外國人去學中文
但係D外國商人心知中國人冇辦法係短時間內 極速提高英語水平 因為初發展!
唯有屈就自己去學中文(齋講 唔寫)
所以中文係有潛力成為世界商業語言

係早幾年有新聞報導過 中文係已經成為左"小英語"
即係繼英文之後 成為國際交流間 做重要ge語言
回復 支持 反對

啊,打錯字了,唔該
中文無可否認已變得越來越重要了
回復 支持 反對

咁係繁體定簡體呢
回復 支持 反對

Originally posted by 人之初 at 2006-8-30 14:00:
咁係繁體定簡體呢

唔重要 因為外國人只需要與中國人溝通
那說話就已經很足夠
回復 支持 反對