打印 上一主題 下一主題
收起左側

未來數十年間,中文地位會否躍升在英文之前成為全球最重要語言?

Originally posted by piyopiyo at 2006-8-30 20:00:

老實講,英文無論講定寫都難過中文

中文字點都難寫過英文吧= ="
英文係只要識拼音其實係唔使點記生字,相反中文就....
同埋我以前個英文阿sir講中國人講中文太鐘意轉彎抺角
例如借錢都要兜好大個彎先講出黎點解你要問人借錢,相反其他語言就唔同,好似英文唔會話
my mother is sick; can u lend me some money so that i can take her to the doctor?
(我阿媽le幾日病左,仲病得好緊要,唔知你可唔可以借少少錢比我同佢去睇醫生=.=?)
佢地通常都直接講左佢地要借錢,最後先講原因
can u lend me some money? my mother is sick.
就係le樣野搞到d鬼佬一頭霧水=.="同埋d學生唔能夠即刻由中文轉英文,英文轉中文....
所以中文一係一種好難學既語言=.="

[ Last edited by 格劍大師 on 2006-8-30 at 09:10 PM ]
回復 支持 反對

Originally posted by 格劍大師 at 2006-8-30 20:53:

中文字點都難寫過英文吧= ="
英文係只要識拼音其實係唔使點記生字,相反中文就....
同埋我以前個英文阿sir講中國人講中文太鐘意轉彎抺角
例如借錢都要兜好大個彎先講出黎點解你要問人借錢,相反其他 ...

原來係咁,不過點解好多人中文好過英文,我係異類- -
照你咁譯應該要加番個adverb
my mother is severely sick
我母親病得很嚴重

[ Last edited by piyopiyo on 2006-8-30 at 09:19 PM ]
回復 支持 反對

係就好,但係其他國家d人多數都唔識中文,仲有,有人話果,如果有個人中英文都唔識,佢兩樣一起學,佢會學識英文仙
回復 支持 反對

無論難唔難學,個重點唔晌呢度
而家時移世易,中國無可否認已經逐漸強大
相信中文晌未來既亞洲必定會漸好重要既地位
我估,中英會成為世界雙絕既語言

其實樓上有幾位話中文難過英文
我是同意的
中國文字幾千年歷史
我地自問對左十幾廿年,都唔係滾瓜爛熟

題外話
與其話中文難,不如話中文豐富
宋代既一首詞
英文唔知要譯多幾多段
如此高深既文化係中國獨當一面的
所以身為中國人,中文絕對係一種榮幸,唔係包袱
回復 支持 反對

Originally posted by 無敵必勝客 at 2006-8-30 21:21:
無論難唔難學,個重點唔晌呢度
而家時移世易,中國無可否認已經逐漸強大
相信中文晌未來既亞洲必定會漸好重要既地位
我估,中英會成為世界雙絕既語言

其實樓上有幾位話中文難過英文
我是同意的
中國文字幾 ...

咁我係咪要準備跳樓,我中文極度差勁,還有計劃到外國去逃避中文這問題
回復 支持 反對

其實我覺得英文比中文更重要-.-
點解?你可能會講點解外國人唔學中文,要我地跟佢地學英文-.-
但係有樣野係事實...英文係大部份國家都會認識既語言==
e.g.西班牙 呢d國家你可以話佢地都唔係講英文
但係佢地大概有7~8成都聽得明=="
同埋英文易學過中文...
如果唔係點解d外國人 黎中國,香港 都係學普通話多過廣東話?因為有拼音易讀d嘛==

有錯唔好xyz我c.c
回復 支持 反對

Originally posted by [H]kanichk at 2006-8-30 22:01:
其實我覺得英文比中文更重要-.-
點解?你可能會講點解外國人唔學中文,要我地跟佢地學英文-.-
但係有樣野係事實...英文係大部份國家都會認識既語言==
e.g.西班牙 呢d國家你可以話佢地都唔係講英文
但係佢地大概 ...

唔................
你講緊既只係而家既事實
題目係講緊未來數十年後
而未來既事實係
外國人會多左人黎學中文
目前,英文係最普及,最國際化既語言
點解?因為美國同英國勁
所以世界都要行佢地果套
所以亞洲人如果想飛黃騰達,就要識英文
先至可以融合佢地

但係好有趣,點解日本人英文咁唔掂都撈得咁好?
就係日本擁有頂尖既科技
所以唔使愁,自會有人學日文去同日本人傾生意

咁代表咩?
代表強國就係一個指標,帶領出一個新方向

咁中國逐漸強大,帶出既新方向係咩?
我都不必多講了
回復 支持 反對

英文易過中文好多
點解你地會話中文易d??因為你由細到大都係講中文
其實英文係最易既語言
回復 支持 反對

Originally posted by tommy1999 at 2006-8-31 10:56:
英文易過中文好多
點解你地會話中文易d??因為你由細到大都係講中文
其實英文係最易既語言

但係我都係由細到大講中文,不過英文好過中文好多
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對