打印 上一主題 下一主題
收起左側

香港就黎玩完?

咩叫mk仔呀??我唔明呀= =
回復 支持 反對

樓主批評得好好啊!!!

不過你有冇實質建議?
抱怨一大堆,香港情形每下愈況係因為香港人才嚴重缺乏。

每件事唔係你地諗 ge 咁差,只不過係好唔出樣。
香港由1997年回歸到而家2006年,十年間經濟可以話冇增長過。
不過期間已經著手發展一切可以長遠投資ge事,例如興建迪士尼樂園、拓展更多城市規劃。
如果日後冇沙士個類大事件發生,相信香港經濟會慢慢復甦,唔會再一次陷入大倒退。
一切一切都係為左回復香港市民信心,對金融界加以投資,為未來安穩生活打好基礎。

無錯,香港經濟今年之所以咁好絕大部分係靠中國內地。
自由行、來港生仔、人民幣升值,令到香港產生非常多以及後果嚴重ge問題。
不過香港都只係順住個趨勢而去,中國內地好明顯想將香港控制權增加到最大。
香港受到基本法限制,對抗有一定難度,所以只好順應中共意向。

lee樣雖然唔係好事,不過都唔叫壞事。
如果你地唔想香港同一般省市冇分別,就靠你地。
香港會唔會玩完就要睇我地香港新一代市民點樣回應政府政策。
香港政府做好多野都受到制肘,靠就靠市民推動。
教改改得太遲,總好過唔改。
香港未來仲有好多發展空間,睇下大家望唔望得見無形ge難關,
比金融風暴同沙士都易過ge難關。
回復 支持 反對

我好想打大陸里!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
回復 支持 反對

原帖由 樑仔 於 2006-12-27 20:24 發表
樓主批評得好好啊!!!

不過你有冇實質建議?
抱怨一大堆,香港情形每下愈況係因為香港人才嚴重缺乏。

每件事唔係你地諗 ge 咁差,只不過係好唔出樣。
香港由1997年回歸到而家2006年,十年間經濟可以話 ...

這位人兄講得一點也沒錯

看似長篇大論,但句句講哂我最想講ge野,

相同的睇法是...
香港命運並不是完全交託於政府,關鍵在於廣大市民,
新一代的人不爭氣,市民不與政府合作及推動
香港這架載逾7百萬的飛機都唔會起飛的..只會停留不動
回復 支持 反對

唔係呀~"中國好 香港自然好 點會玩完呢?
回復 支持 反對

其實係
hk係重有d法律比人地好d
醫療又比較好dd(係dd)
旅遊,經濟,工業,運輸都死晒
回復 支持 反對

大陸慢慢變得重要起來..
香港亦慢慢被人淘汰@@''
學好普通話啦..
第時番大陸開工
回復 支持 反對

其實香港沒有退步,是有進步
但比起其他內陸城市進步較少
而且香港起步比起其他為快很多
如同人類的成長一樣 沒有分別
回復 支持 反對

原帖由 *魔殺* 於 2006-11-26 20:47 發表
其實....而家既香港差唔多比以前比英國統治時既香港更差....

認同啦~根本就係差好多啦~比d人整到真係不知所謂呀~唉~大陸真係好快超越香港~
回復 支持 反對

咩爛招牌?? 唔係阿MS就玩完有點怕..
回復 支持 反對