打印 上一主題 下一主題
收起左側

討論香港+中國政治..任傾任講。

為何中央不開放一些?
學清朝?
回復 支持 反對

唯一希望不就是孫中山復活來多次革命...
回復 支持 反對

原帖由 kelvincky 於 2006-11-27 19:39 發表

好野,又打內戰
哈哈哈哈哈
回復 支持 反對

原帖由 明天會更好 於 2006-11-28 07:07 發表

好野,又打內戰
哈哈哈哈哈

打仗,,值得開心嗎?
回復 支持 反對

原帖由 kelvincky 於 2006-11-28 07:46 發表

打仗,,值得開心嗎?

內戰只會令中國的一切經濟成果打回原型啊....
回復 支持 反對

原帖由 格劍大師 於 2006-11-28 09:27 發表

內戰只會令中國的一切經濟成果打回原型啊....

重頭來過...可能會變好....更大可能會變得更差...
唯有出絕招-------求神拜佛:lol
回復 支持 反對

原帖由 kelvincky 於 2006-11-28 14:41 發表

重頭來過...可能會變好....更大可能會變得更差...
唯有出絕招-------求神拜佛:lol

得左咪要劏雞還神?:lol
回復 支持 反對

原帖由 Andersen 於 2006-11-27 23:06 發表
為何中央不開放一些?
學清朝?

請問"開放"的定義是什麼?

增加中央決策的透明度?

100% 無可能,,

這是一個國家的問題''不是一家幾口的問題,,

處理13億人的事情不是只處理幾人的問題

即使是  一家幾口也有可能有一些秘密決策

更何況是一個國家?13億人?

任何國家都沒有開放過

不是"學不學清朝的問題"

而且''有這個必要嗎?
回復 支持 反對

原帖由 明天會更好 於 2006-11-28 07:07 發表

好野,又打內戰
哈哈哈哈哈

順路黎多次「文革」

反正讀書人少之又少AuA

殺多d人節省能源。
回復 支持 反對

原帖由 kelvincky 於 2006-11-28 03:39 發表

革命-->推翻政府-->經濟,發展停頓
如果一個國家經常新舊朝交替..只會令人民不能安居樂業,發展只會更加慢
又要重新管治13億人口問題,戰爭帶來的失業問題又重現...
到時新政府ge 60年咪又係好似而家咁1949~2006咁樣ge發展進度..

人口多,問題多,要解決,就要人和
人唔和,咁人地就懷柔對你,但唔受,惟有出高壓
而家d人成日話咩 貧富懸殊,失業率高,人民質素差異大...
只係因為人多難管,不能夠一時間致富,人人有工開(有人係有工唔想開)...

有d人只係識批評,自己又唔做野,只講不做..呢d人不是對社會有害嗎?
唔清除也不很吧?為何大家同樣都係自己人..唔幫下生邊d人,而做傷害國家ge野?
如果你唔傷害,人家也不會無神神捉個人來打你的(難度人家貪時間多?無聊搵野做?)
人家唔傷害你,你又唔會唱人家有多衰...你唔唱人,人家又不會對你怎樣..
這就是惡性遁還...所以惡性遁還因這而起

毛澤東出生係平民,果個時代烽煙四起,男丁都走去打仗,識讀書ge人少
有讀都唔多,人家好嘜就學嘜..人家靠機械強大,產鋼而強所以就學人..
但果時點知關技術時?
你而家知道果時d人唔得..d policy仲攪到d人死 都只係知道因為d書分析返出黎,後世講返,分析出黎

事後孔明總係比當時人清楚知下場會點ga...有時批評又一竹竿打沉一船人..咁樣ge批評方法又岩咩?
早期政策係整到好多人死,不斷批鬥..難度到時又會出現?
就如阿爸做賊,個女都一定係做賊?

政治是用來批評現在及討論未來而不是討論過去的
歷史才是用作討端及批評過去及預測未來避免犯錯
政治中,可見政策隨住時間改變而成歷史
歷史可用來比較政治,但不能融入政治中

討論政治就是討論現今
不是討論歷史,
不是討端以前邊個衰,邊個好..
歷史可用來引用來說明,引證現今一些事實,
以前曾發生過,引證現今問題再現帶來的害處
回復 支持 反對