打印 上一主題 下一主題
收起左側

討論香港+中國政治..任傾任講。

原帖由 [H]神之判官 於 2006-12-19 21:15 發表

你試想像下新聞區冇左
電視只播港聞,上唔到外國o既新聞網等等冇左新聞自由o既香港會點?

你錯了......
中國的言論自由其實是很大的(指外國新聞)
你可以就美國攻打iraq及日本想有核武而暢所欲言
但中國內地的?不好提了-.-(指涉及六四,法輪功...)

多上內地論壇見識下吧...
yahoo社區是不錯的選擇._.
http://cn.bbs.yahoo.com/

回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

姑個徇無左大廷旱就玩完
回復 支持 反對

原帖由 劣勢 於 2007-1-1 00:30 發表
姑個徇無左大廷旱就玩完

你想講咩囧...?
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

原帖由 劣勢 於 2007-1-1 00:30 發表
姑個徇無左大廷旱就玩完

你是否打錯字..?
回復 支持 反對

大定覺得中國有冇可能係27年之內超越美國?
之前又話要咩超英趕美,依家中國做到全世界綜合國力排行第6
但係都同美國有一段距離
究竟大家認為中國有冇可能係27年之內超美趕美呢?
回復 支持 反對

原帖由 [H]神之判官 於 2007-1-13 23:43 發表
但係都同美國有一段距離

美國已經比殊伯搞到衰落晒.....打阿富汗同e拉克都用左好多國力...
可能唔洗27年...不過中國d人權就...唉..
回復 支持 反對

原帖由 [H]神之判官 於 2007-1-13 23:43 發表
但係都同美國有一段距離

當年毛澤東說超英趕美...真是有點大想頭...同埋當時真係無可能實現,是天方夜譚
但當時咁講...都有個好作用ge...就係振興全國人民士氣...國家參與韓,越,印戰..就是要向表示中國不好欺負..
同埋避免再被外國瓜分...但外強內弱也不能,內不強也不能..所以振興全國人民士氣...先團結起來是很重要...

但到今時今日...好多國家要超越美國並不是難事..不但日本,英國可以..中國分分鐘都可以
美國連年征戰,國庫都虧空,無視國內人民百姓的辛苦,怨聲載道,反戰聲音連綿不斷
那兒攻完阿富汗,就征伊拉克,一事未完一事又起,還有心機去索馬里殲恐怖份子,
最近還傳出想攻打伊朗,平朝鮮...他們只怕打咁多仗會挑起WWIII,尤其是朝鮮問題...
夾住一個很尷尬的位置..中俄日韓是他們鄰國
所以先向阿拉伯著手..從而幫助她的好細佬---以色列,恢復昔日的光輝

美國無意中為自己埋下了那麼多敵人...
連舊至親--英國都不敢多和他們合作,少點與他一起瘋狂下去,
英國在中東拿夠了東西就走了...免得節外生枝...早前的一輪對英的恐怖襲擊就是最嚴重的警告了..
美國的內憂外患足以令到她變到好像以前中國清乾隆帝治後帶來的問題一樣...只是不知會不會再上演八國聯軍而已..嘿

我認為就算中國不能超越美國..但我肯定美國霸王之位也做不久

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
格劍大師 + 5 精品文章

查看全部評分

回復 支持 反對