打印 上一主題 下一主題
收起左側

香港教育是否失敗??

334係好唔公平- -小弟覺得
回復

我都覺~334令到我D MISS話我地如果留級D野要重新學過
仲有我唔覺轉佐334會好得去邊LO

我D老師仲話政府有樣好矛盾
之前政府有個廣告話讀書不是求分數
但佢升中6,大學~都係要分數
回復

我想講香港的教育制度已經差,再改....仲會再差
按照而家既情況,將會可能出現局面...
1.會改落去,間接令到香港既學生水平再降幾級
學生無心機讀書,令到香港衰落..........
2.重新改革整個教育制度
---------------唔好理而條線-----------
香港的教育制度失敗的地方不只是方法問題,
而且影響到好多年青人無心機去讀書,會教真
係咁重要?中,英,數,我可以理解,但係其他科我
唔明對我地日後出黎有咩作用(真心話)
我覺得如果可以選修科既話不如中一就開始
選,中四比多次機會再轉,我覺得唔會咁浪費青

---------------唔好理而條線啦你---------------------
對於三三四學制..........個人認為又係一個衰的
開始,無左會考.....好多人都可以混下混下咁上
大學,多人讀到就叫好?唔再理質素?我認為這個
制度第一步已經行錯............
回復

原帖由 沙龍[焚天] 於 2006-12-16 23:26 發表
我想講香港的教育制度已經差,再改....仲會再差
按照而家既情況,將會可能出現局面...
1.會改落去,間接令到香港既學生水平再降幾級
學生無心機讀書,令到香港衰落..........
2.重新改革整個教育制度
-------- ...

不如唔好中四再轉仲好...冇左幾年既野....
回復

原帖由 Riku 於 2006-12-16 23:48 發表

不如唔好中四再轉仲好...冇左幾年既野....

但係某些認識自己能力唔夠深既人好易選錯科,就算係而家都好多人係咁,明明佢既成績係偏向文/商都係要讀理
回復

原帖由 沙龍[焚天] 於 2006-12-17 00:13 發表

但係某些認識自己能力唔夠深既人好易選錯科,就算係而家都好多人係咁,明明佢既成績係偏向文/商都係要讀理

個個都淨係識理科,大個第時做工程c,醫生,科學家...
仲有就係母語教學...
自從實施左母語教學,學生的英語水平差左好多
有d原本英中資助學校,但要實施母語教學先資助...
好多就英文學校被迫轉做母語教學...
回復

原帖由 甩庫豪 於 2006-12-17 10:40 發表

個個都淨係識理科,大個第時做工程c,醫生,科學家...
仲有就係母語教學...
自從實施左母語教學,學生的英語水平差左好多
有d原本英中資助學校,但要實施母語教學先資助...
好多就英文學校被迫轉做母語教學...

母語教學失敗在令到學生學英文既動力,興趣都漸漸消失,好多年青人都無心機再讀英文,情況會再惡化落去.......
回復

之前唔知起邊度睇左個調查,香港學生壓力最大
回復

講得又幾有道理喎~十卜
回復

李國章完全唔掂,已經係一個壞榜樣,點教好人
求學最緊要分數就真,冇分數,等渣'豆'啦
回復