查看: 6755|回復: 96
打印 上一主題 下一主題
收起左側

地鐵公司應否應婦女的要求而將兩列車廂列為女士區??

先介紹新聞.
地鐵今年首10月29宗非禮案
(星島) 12月 17日 星期日 02:03PM
一項調查顯示,七成人贊成地鐵設立婦女專用車廂。警方數字顯示,今年首十個月,地鐵沿線共發生二十九宗非禮案件,去年全年有三十三宗。民建聯(相關新聞 - 網站)的調查發現,七成半在地鐵給人非禮的市民,並無報警求助,在被訪問的五百多名市民,有七成二贊成設立婦女專用車廂,認為有效避免非禮事件。民建聯建議倣效台灣及日本,在繁忙時段預留兩個車卡,作為女士專用車廂,予女士專用,減少婦女在擠迫環境下遭非禮的機會。
另一篇論文,按此
我覺得不應該,因為現在實在有許多優惠和守則去保障女方,而男方,我卻看不到有.儘管有的,只是很少.而我再看無記的新聞提要,更說到有女性被人看著,而他的男友就以拳頭去對待看著女友的人,但該女性的衣著卻是十分性感,這又十分難怪該人會看著她.這根本就是對男性十分不公平,男性淫賤是天性,是不能改變的,若如果女性不要以性感的衣著乘車的,那有誰去看他?我建議若他們一定要穿這樣的衣著的,不如到洗手間末去換衣服,哪還好呢??
單選投票, 共有 98 人參與投票
19.39% (19)
80.61% (79)
您所在的用戶組沒有投票權限
回復

男性也有比人非禮的可能,難道又為男性設特別車廂嗎?
回復

我地呢邊又唔似得日本佬咁變態.........
日本就話要姐.....但係香港的非禮案都未算嚴重
我認為設立係多餘的!
回復

此設施正好給男人們一個大笑的機會

但係於繁忙時間真係唔公平到爆!!
回復

咁仲叫男女平等?
只有保障女方,沒有保障男方...
回復

如果有女士區咁應該有埋男士區囉..
如果唔係
女既可入任何區 男既得冇得入女士區  
不是全部女士都去女士區總不少女士去非專用區
女士區多數多空位過男女區  

變相令女士有額外權利多位 坐有較靜的環境 唔使逼
一部分人士竟要佔用2列車廂     令正常車廂更逼  此環境會更易有非禮事件囉
難道要強制女士一定要到女士區嗎

回復

應該,,但係唔洗2個車卡咁多牙,,
回復

其實如果真係咁既話確實超唔平等
繁忙時間因為呢兩個車位, 男既又多左人遲到, 女廂又有可能有空位淨
因呢d gap位令男人又遲到係超唔平等,
女兩個, 咁設法都係唔想俾人非姐
係設就男兩個女兩個啦, 點都要平等架喇, 遲到關係好多野架, 一係一半男一半女, 鼓吹搞基運動丫笨
再唔係如果女既鐘意話唔要男人上車喎, 唔好俾人搭丫笨

即係好似好多學生咁, 夏天熱到飛起著住件冷3叫熱想人開冷氣....

回復

on99,去mrt 咪著到咁正咪冇事lo,,,右要唔著有要煩,,,-.- 你玩哂啦女人

評分

參與人數 1樂點 -15 收起 理由
┼明月新星↗ -15 粗口

查看全部評分

回復

如果有個男人著deep v,我諗都有好多人望佢=.="
咁係咪都要整番卡比d男既
不如以後男既頭6卡,女既尾6卡呀......笨
回復