打印 上一主題 下一主題
收起左側

地鐵公司應否應婦女的要求而將兩列車廂列為女士區??

唔通女性就冇非禮?
你唔比有個女人係gay ga?
根本都冇用ge
回復

唔覺得要...香港d人又唔係好似日本d咁變態......我都未見過有人比人非禮- -"..
回復

我覺得雖然呢個世界為日都話人人平等
但係婦女們o既要求愈泥愈高  -.-
根本冇可能為佢地而設一個女士區
莫非設左女士區之後
全部男士起晒果6個車卡?
女士們要迫起2個車卡?
回復

治標唔治本
應該著重文化教育
回復

咁驚俾人咩咩..,..
唔好搭囉!!
-.-成日話男女平等!!
大家都係人姐...唔通坐公共交通公具都要有女士特權咩
咩叫公平啊!!!
回復

開兩卡車?一卡都覺得多

做來都多餘
回復

關帖啦...廢問題一個....
回復

日本就話姐-.-e度香港喎
回復

原帖由 (LFF)-.- 於 2007-1-12 09:28 PM 發表
關帖啦...廢問題一個....

我唔覺得係廢問題
我覺得lee個問題帶出左香港女士擁有更多「應有」的權利
女性必須受到保護
而男性不用保護?
男性真的沒有被非禮?
我想是否定
若男性被非禮
大多都因著面子
不敢去報警
而且...非禮的女子卻可冤枉是男性非禮她
相信大家會覺得男性非禮女性是女的真的遭受非禮
而女性非禮男性會覺得男方因想脫罪而講大話
回復

做咩沉到咁底都推返上黎...-_-
不過再睇返一次,其實又覺得點解唔俾有女性專用車廂?
既然女性們"覺得"有需要,"認為"有兩卡仔車廂解決到問題,
點解唔俾佢地要?_?到之後又有非禮事件果時,我地大可以大說一句:太膚淺..太無聊...
可能咁講嚴重左少少,但係試諗下,1秒是不是很少?1.2秒是多了,但是很多嗎?0.2秒可能可以做很多事,但是很"比較性的無謂"...比較一下最好方面的,這是不是十分之無聊?

可能有人會說:這樣被非禮的人數減少了,的確!但還是有潛在著被人非禮的危險,無疑,遭受非禮的人(處於非女仕車廂的人)可能會認為,為甚麼我進不了女仕車廂...為甚麼是我...怪就怪自己為何會被盯上吧,怪就怪點解會有男人吧,怪就怪自己點解係女人吧,怪就怪果個男人吧...九千萬幾億個理由任你講,都係冇用...
改唔到既咪大不了唔好整到一半半咁囉,受非禮比率高企果時d人就唔會覺得非禮係好慘架啦,因為非禮變左日常生活一部份囉!

不過其實有以上心態係唔好的,重點是,兩卡車廂對我來說是無甚麼所謂的...(給我兩個坐位已經很足夠)

回復