收起左側

驚訝!宇宙黑暗物質三維分布圖成功繪出

原帖由 =卡卡西= 於 2007-1-9 19:15 發表
你地估下我地追唔追到宇宙的膨脹,睇到黑子外的野呀拿??(須道睇下光去到果度會點:lol )

沒可能吧..
而且我看過一條這樣的公式:

星體的遠離速度與其現在遠離我們的距離成正比
回復 支持 反對

原帖由 ┼明月新星↗ 於 2007-1-8 19:26 發表

這個問題不用說是我
連科學家也未能夠解答
或者宇宙以外可能是空無一物又或者可能有其他的「可見宇宙」存在

=w=你回復的這個問題我在某天文學電視節目看過~

根據科學家推測~宇宙以外是一個''無''的空間

(注:是推測)

紅字為新增

可以多說一下~好像宇宙在''無''的空間只是一個像小汽球似的物體

而且不停的在彭脹~還有~在我們的這個宇宙還有很多個宇宙連在一起~但是~

我們還未找到連結的道路

回復 支持 反對

原帖由 ┼明月新星↗ 於 2007-1-9 17:50 發表

無任何燃料那恆星最後的命運會有幾種
第一,超新星爆炸
第2,塌(我忘了那字怎寫,於是打了這個字代替但我記得那個字是讀"攤")縮變黑洞(雖然這只會出現在質量巨大的恆星身上)
第3,變成白矮星/中子星 ...

我都有睇過果個電視節目
無記錯ge話好似係話

宇宙膨脹令星體距離趨遠

恆星的引力因距離過遠令行星不能在故有軌道公轉

最後地球被拋出太陽系係太空遊蕩

咁無左太陽ge地球就玩完,因為地球大部分能量都係黎自太陽能

原帖由 金龍 於 2007-1-9 19:28 發表

=w=你回復的這個問題我在某天文學電視節目看過~

根據科學家推測~宇宙以外是一個''無''的空間

(注:是推測)

紅字為新增

可以多說一下~好像宇宙在''無''的空間只是一個像小汽球似的物體

而且不 ...

我覺得d科學家一d都唔科學

話宇宙連埋一齊又話未找到連結,未搵到你up乜到得喇

仲有,咩叫無的空間?無又點黎空間?

睇得多都覺好笑

回復 支持 反對

原帖由 於 2007-1-9 19:31 發表

我都有睇過果個電視節目
無記錯ge話好似係話

宇宙膨脹令星體距離趨遠

咁無左太陽ge地球就玩完,因為地球大部分能 ...

阿=w=你這個問題我看過了~

某科學家已自大得說不雖要太陽了~

因為他自己在說自己已發明了某太陽燈了=_=

太神了=_=本人可以打出來~但我也不會相信的說
回復 支持 反對

原帖由 金龍 於 2007-1-9 19:34 發表

哈,佢當自己係神呀
核聚變都比佢研究到?
就算得,所用的能量肯定比太陽自己核聚變多好多好多
回復 支持 反對

原帖由 於 2007-1-9 19:40 發表

哈,佢當自己係神呀
核聚變都比佢研究到?

之前有個post(沈左)

話太陽其實係個死星~但竟然仲燒得著~

=_=好鬼假~死星...
回復 支持 反對

我想睇圖片~~想知咩樣喎>3<
回復 支持 反對

你們所說的什麼節目?
我沒看過這類型的節目啊...書倒是有
回復 支持 反對

我覺得d科學家一d都唔科學

話宇宙連埋一齊又話未找到連結,未搵到你up乜到得喇

仲有,咩叫無的空間?無又點黎空間?

睇得多都覺好笑

=_=唔知wor~

''無''只係個名姐~代表乜都冇~''總好像怪怪的 p.s =_=我想起來了~是陰陽大戰記''

但我只想明白ge係~佢點推理到會有''無''同其他宇宙會係連埋一齊=_=

原帖由 ┼明月新星↗ 於 2007-1-9 19:48 發表
你們所說的什麼節目?
我沒看過這類型的節目啊...書倒是有

這個我上網看的(電視曾經播過)

回復 支持 反對

原帖由 ┼明月新星↗ 於 2007-1-9 19:15 發表

那一定是你記錯了
黑洞一定不是超新星爆炸以後的產物
恆星之所以塌縮成黑洞是由於其自身重力大得把整個恆星也塌縮掉了
而能夠抵抗這巨大的重力的力量就是靠不斷進行核聚變(應該唔係)
而當氫完全沒有以後, ...

藍句我記得係無錯…
但之後的言論這不是說恆星=黑洞嗎?.?
原帖由 於 2007-1-9 19:31 發表

我都有睇過果個電視節目
無記錯ge話好似係話

宇宙膨脹令星體距離趨遠

咁無左太陽ge地球就玩完,因為地球大部分能 ...

嗯…我記得好似係國家地理頻道啊(唔知你是不是了…糟=.=忘記了節目名稱)
原帖由 金龍 於 2007-1-9 19:34 發表

太陽燈?.?有這個玩意的嗎?
原帖由 於 2007-1-9 19:40 發表

哈,佢當自己係神呀
核聚變都比佢研究到?

核聚變唔係放唔到電(中國自己都有個核聚變反應爐放過電但我對它的情況唔太清楚)
只係你說對了(根據我的記憶)…目前進行核聚變所需的能量是多過核聚變放電後所產生能量
(因為未能係加熱後的離子體溫度下降之前進行第2次反應而保持離子體的溫度發電?我唔知係咪咁…)
不過聽聞某國(好似係日本)已經籌辦緊興建第一座發電用核聚變反應爐(已經解決左技術問題?)
我想如果能成功的話標誌著我們能從海水中獲得大量的能源(好似分解海水可得到核聚變所需的燃料)

回復 支持 反對