查看: 7658|回復: 100
打印 上一主題 下一主題
收起左側

少 女 贏 74 萬   金 沙 唔 畀 錢

在 金 沙 賭 場 「 中 空 寶 」 的 阿 彤 昨 與 母 親 留 在 澳 門 等 候 消 息 。   冼 偉 倫 攝
相片:1/1

未 滿 18 歲   澳 門 禁 入 賭 場

【 本 報 訊 】 澳 門 金 沙 賭 場 昨 晚 發 生 「 中 獎 」 糾 紛 , 三 名 趁 年 初 三 往 澳 門 「 行 大 運 」 的 本 港 母 女 , 在 賭 場 內 玩 老 虎 機 及 百 家 樂 時 , 16 歲 的 女 兒 在 角 子 機 場 贏 得 74 萬 元 獎 金 , 當 一 家 三 口 欣 喜 若 狂 等 候 領 取 彩 金 之 際 , 賭 場 方 面 指 中 獎 者 未 滿 18 歲 , 違 反 澳 門 博 彩 條 例 , 不 但 中 獎 無 效 , 並 且 必 須 立 即 離 開 賭 場 。 先 後 被 趕 出 賭 場 的 母 女 , 事 後 向 賭 場 職 員 及 博 彩 監 察 暨 協 調 局 人 員 投 訴 , 賭 場 最 終 答 應 調 查 , 並 於 72 小 時 後 做 出 答 覆 。   記 者 : 冼 偉 倫

年 初 三 「 中 空 寶 」 的 少 女 姓 黃 , 叫 「 阿 彤 」 , 今 年 約 16 歲 , 就 讀 中 四 。 昨 天 , 她 與 母 親 及 70 多 歲 的 外 婆 一 同 往 澳 門 遊 玩 。 下 午 5 時 許 , 一 家 三 口 來 到 金 沙 賭 場 二 樓 , 黃 女 向 記 者 說 , 母 親 獨 自 去 百 家 樂  耍 樂 , 而 她 則 與 外 婆 坐 在 麥 當 勞 餐 廳 附 近 的 角 子 機 娛 樂 場 玩 角 子 機 。
「 我 同 外 婆 一 人 玩 一 部 , 大 概 6 時 15 分 左 右 , 我 部 機 突 然 停  , 我 都 唔 知 乜 事 , 於 是 叫 職 員  睇 。 」 阿 彤 向 記 者 說 , 當 時 , 兩 名 女 職 員 前 來 查 看 , 其 中 一 人 向 她 說 : 「 恭 喜 你 呀 小 姐 , 你 中  獎 , 我  幫 你 登 記 呀 。 」  

「 你 唔 夠 年 齡 喎 」 即 逐 離 場

阿 彤 說 , 兩 名 女 職 員 要 她 出 示 身 份 證 , 然 後 抄 下 她 的 名 字 及 身 份 證 號 碼 , 其 間 , 其 中 一 人 向 她 說 : 「 你 唔 夠 年 齡 喎 。 」 未 幾 , 數 名 身 穿 西 裝 的 男 女 職 員 趕 至 , 從 兩 名 女 職 員 手 中 取 過 身 份 證 仔 細 查 看 , 又 隔 了 一 會 , 數 名 西 裝 筆 挺 的 外 籍 男 子 來 到 , 各 人 談 論 一 番 後 , 其 中 一 人 向 她 表 示 , 因 為 她 未 滿 18 歲 , 所 以 要 立 刻 離 開 賭 場 。
阿 彤 向 記 者 稱 , 當 時 她 與 外 婆 都 不 知 所 措 , 而 其 中 一 名 女 職 員 問 她 : 「 你 媽 咪  邊 度 , 你 畀 佢 個 電 話 我 。 」
阿 彤 的 母 親 陳 女 士 向 記 者 說 , 當 時 她 正 在 同 一 樓 層 的 百 家 樂  附 近 , 接 到 一 名 自 稱 賭 場 職 員 的 電 話 後 立 即 跑 至 角 子 機 , 見 到 女 兒 及 母 親 被 人 送 往 樓 下 離 開 賭 場 。 「 呢 個 時 候 , 我 先 知 道 個 女 中  獎 , 獎 金 有 74 萬 幾 , 但 因 為 佢 唔 夠 年 齡 , 所 以 賭 場 話 中 獎 無 效 。 」 陳 女 士 說 。
陳 女 士 向 記 者 表 示 , 一 名 賭 場 當 值 經 理 向 她 說 , 賭 場 的 監 察 用 閉 路 電 視 證 實 其 女 兒 在 角 子 機 中 獎 , 但 因 為 其 女 兒 「 唔 夠 秤 」 , 所 以 是 一 次 無 效 的 中 獎 , 該 經 理 並 將 其 女 兒 使 用 的 40 多 枚 代 幣 退 還 給 她 , 並 勸 她 離 開 賭 場 。  

金 沙 表 示 須 調 查 72 小 時

「 我 當 時 擔 心 個 女 同 媽 咪 , 所 以 趕 住 去 賭 場 門 口 同 佢  會 合 , 之 後 再 諗  , 覺 得 唔 妥 , 於 是 返 去 賭 場 投 訴 , 但 我  三 個 女 人 , 乜 都 唔 識 , 唔 知 應 該 點 做 。 」 陳 表 示 , 一 名 自 稱 賭 場 經 理 的 郭 小 姐 向 她 說 , 會 對 事 件 做 出 調 查 , 72 小 時 後 會 有 答 覆 。
陳 女 士 的 弟 弟 昨 晚 接 到 胞 姊 求 助 後 趕 往 澳 門 , 他 向 記 者 說 : 「 冇 理 由 中  獎 唔 派 錢  , 賭 場 畀 得 佢 ( 外 甥 女 ) 入 來 , 就 要 負 上 責 任 , 調 番 轉 講 , 如 果 佢 輸  錢 , 賭 場 會 唔 會 因 為 佢 唔 夠 秤 而 唔 使 佢 輸  ?

i no have 感想....

評分

參與人數 1樂點 0 收起 理由
┼明月新星↗ 0 破例加回

查看全部評分

回復

琴晚聽架勢堂都講過e件事
根據馬會,如果未成年人士中左獎金,而又俾馬會發現左,佢係唔會俾錢,相反仲要個個人俾返d手續費
而係外國有個細路未夠18歲去左賭錢,輸左好多,本來個賭場要個細路陪,但係後來個家長告反個賭場俾佢個仔入去玩.最後個賭錢唔洗個細路俾返輸左既錢
回復 支持 反對

唉!!佢真係慘白白冇左74萬!!
回復 支持 反對

果個女仔唔夠醒目,太細個唔知咁多野
基本上叫佢阿婆OR阿媽去做登記既話
最多都係個女比人趕出賭場,錢一樣有得拎
回復 支持 反對

好正常wo=.=

你條件不足比你入到黎玩都偷笑啦

咁貪心想要七十四萬,都白吃的∼
回復 支持 反對

照佢咁講...
我都想入去,輸左唔洗俾?
回復 支持 反對

原帖由 ccpost 於 2007-2-22 13:34 發表
果個女仔唔夠醒目,太細個唔知咁多野
基本上叫佢阿婆OR阿媽去做登記既話
最多都係個女比人趕出賭場,錢一樣有得拎

玩個個係佢個女ma...
個閉路電視好似影到係佢玩
回復 支持 反對

冇 理 由 中  獎 唔 派 錢  , 賭 場 畀 得 佢 ( 外 甥 女 ) 入 來 , 就 要 負 上 責 任 , 調 番 轉 講 , 如 果 佢 輸  錢 , 賭 場 會 唔 會 因 為 佢 唔 夠 秤 而 唔 使 佢 輸  ?
最後呢句超正-__-
回復 支持 反對

...外國都試過, 剩係會被番啲注碼被你
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對