打印 上一主題 下一主題
收起左側

經特首候選人答問大會後,大家的感覺

原帖由 呵呵^^(精銳左) 於 2007-3-1 20:49 發表

結果產生背水一戰的情況,梁家傑只是想爭取民心,可惜串得濟,看聊帶的人的反應,似乎市民不受落

聊帶人只是全港的一部分人,不要太早下定論
回復

梁嘉杰有句講得好岩
佢話曾陰權咩都唔掂(連微笑都唔掂)
淨係得策鐘樓最掂
就算佢真係得把口
但係總好過一個咩都唔掂淨係識策樓o既特首
而且就算佢同中央o既關係唔係咁好
日後都可以再慢慢改善
回復

原帖由 MK-強 於 2007-3-1 21:20 發表

聊帶人只是全港的一部分人,不要太早下定論

所以我只是說"似乎"
回復

始終袋巾比我的感覺太衝動...政策都好像不理政府的能力一樣..
至於曾陰權..又好似太保守..希望佢地都會有更好的表現@@
回復

我覺得各有各好喇,岩岩傑哥有小小串囉- -
回復

原帖由 呵呵^^(精銳左) 於 2007-3-1 21:05 發表
為什麼你認為十五年免費教育不可行?

讀得愈上 教育經費開支就會愈大

所以十五年既開支唔只係比九年多三分之二開支咁簡單

人地澳門行十五年 佢又跟住車大炮

至於點樣達到收支平衝同會唔會因為十五年免費教育而加稅都冇交待

人地話送層樓比你 要你選佢做特首 你當然答應 有甜頭有邊個唔鍾意
當佢做到特首 一做做五年 發現唔夠錢買比你果陣 就冇得翻本
回復

教育政策方便

我只認同傑兄炮轟教改,令到全港師生不便

但是十五免費教育(下稱十五)一定不可行
-香港的稅基窄,一旦「十五」推行,勞動人口下降,這又如何令香港收支平衡?
學澳門?我還不想於有生之年見到黑社會的賭場之都 --
-上述有些人說九年已經有不少青年逃學,「十五」時更會做成更多問題

暫時這兩點吧,日後仲見到此post再作闡釋
但是
今場大戰,兩個候選人都係一樣咁空泛
回復

我覺得曾生必勝。梁家傑根本就係上黎搞事 佢好似撩交亞咁
回復

原帖由 佚名~ 於 2007-3-1 21:43 發表

讀得愈上 教育經費開支就會愈大

所以十五年既開支唔只係比九年多三分之二開支咁簡單

人地澳門行十五年 佢又跟住車大炮

至於點樣達到收支平衝同會唔會因為十五年免費教育而加稅都冇交待

人地話 ...

我就認為十五年免費教育可行,只要不連帶十五年強制性教育,問題不大,
教育開支不可省,這可算是「投資」,遲早也有回報,且是十倍於今
回復

回復 #19 呵呵^^(精銳左) 的帖子

但是現今的學生質素每下愈況,不覺得免費教育可以有效

且香港人民不像新加坡人民,那麼聽話
回復