打印 上一主題 下一主題
收起左側

經特首候選人答問大會後,大家的感覺

我唔洗估都知係曾蔭權大勝
回復

我覺得梁國雄又係搞亂檔 lor......= =
回復

係9000憶到笑死我 比佢做特首都唔知點算=-=
梁生比曾蔭權插果陣就轉話題 唔正面回答~講既野又空泛
佢淨係識諗推行政策既好處但又唔識諗下推行既時候會遇到咩問題、壞處等~
個人認為曾蔭權應該勝任特首~

[ 本帖最後由  於 2007-3-1 18:27 編輯 ]
回復

我又見到粱國雄...好開心XD
我就同意上面果既意見....
條友真係為左選到就算.....
都無落實....
下下點人名- -廣到自己岩晒禁- -
人地曾生唔洗點佢名就串到佢飛起la.....
回復

花錢比15年d垃圾學生讀書...仲衰過 [賭]錢落海= =
香港青年一代 的道德/品德 越來越差 先搞好呢d先啦
宜加 有幾多學生 返學真係讀書?,比錢呢d學生讀書 跟本就是浪費
果d錢  比d大陸真係想讀書既人仲好啦

就算讀  又點??  考到A又點??  考完迷又唔識.....
現在太多垃圾高分學生了....都是較那些什麼補習x王(當然也有一些真材實料)
考到入大學又點??? 一封英文信都唔識寫...做咩大學生????

現在就算窮 也有學費,書費資助等等...

在香港沒有人是因為冇錢 而冇書讀的!!!

[ 本帖最後由  於 2007-3-2 01:10 編輯 ]

評分

參與人數 1樂點 0 收起 理由
格劍大師 0 注意用語

查看全部評分

回復

原帖由 [H]小小傑 於 2007-3-2 01:07 發表
考到入大學又點??? 一封英文信都唔識寫...做咩大學生????

我喜歡這一句,一針見血...
回復

原帖由 格劍大師 於 2007-3-2 04:36 發表

我喜歡這一句,一針見血...

這一句,完全正確! 所以格劍才出去學英文!
回復

香港學生質素參差
原因何在
又是否比海還差勁
以致寧願「倒錢落海」
不願加以資助?

本人見識顯淺
真的不知道不去增加投放教育的資源
能有效停止「大學生不懂書寫英文信件」這情況
還是這個根本不用理會...不用改善呢

不錯...現時的教育成效大家有目共睹
而最可能的改進方法就是去制訂更好的政策與適當地投放資源
雖然本人不認同十五可以改善學生素質
但總不能因為「香港青年一代 的道德/品德 越來越差」
而不把資源投放在教育吧
「養不教,父之過;教不嚴,師之惰」
他們越差
社會,政府愈有責任把他們教好
回復

有教無類呀
孔子教既

垃圾又如何
垃圾吾可以讀書咩
就算有垃圾真係吾讀的話
我諗起香港咁多學生之中
點都有人係人才啦下
吾係全香港既學生
都係連一封英文信都吾識寫架
吾通真係有得d所謂既垃圾吾理佢地咩
到佢地大個仔大個女
咩都吾識
到時就仲多垃圾啦
人才仲加吾洗搵
就算種得幾好既蘋果樹
但係有爛蘋果都無咩出奇姐
無可能事事都咁完美
何況係香港既學生
回復

原帖由 [H]小小傑 於 2007-3-2 01:07 發表
花錢比15年d垃圾學生讀書...仲衰過 錢落海= =
香港青年一代 的道德/品德 越來越差 先搞好呢d先啦
宜加 有幾多學生 返學真係讀書?,比錢呢d學生讀書 跟本就是浪費
果d錢  比d大陸真係想讀書既人仲好啦

就算 ...

我之前既論據太kai,尋晚果時都覺得自己發up瘋,
但係都請你留心我既觀點,十五年免費教育不等於十五年強制性教育

其實十五年免費教育後隨之而來就要是高等教育的學位增加,十五年免費教育令非直資和直資中學的競爭加強,
當然啦,可能你會話,競爭未必係好事,事實上惡性競爭亦令人苦嘆,不過凡面總有可能變壞,總不能以此來針對十五年免費教育

另外,我們離題得太過份,講番主題先,
今日蘋果日報既頭條個標題真係攞命:特首候選人辯論 梁家傑好嘢!曾蔭權面黑發晦氣
完全唔中立,偏幫到出哂面,張相就特別影梁家傑笑容滿面,蘋果真係睇唔過file:///C:/DOCUME%7E1/ADMINI%7E1/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-1.jpg
回復