樓主: henryboy006
打印 上一主題 下一主題
收起左側

你們對藏人示威有什麼意見?

話時話, 有d藏民可能係中共派去
回復 支持 反對

回復 11# 的帖子

重有幾個月奧運,中共會特登係呢個時間搞d咁既野?
回復 支持 反對

呢個世界咩都有可能架啦[[onion_57]]

可能諗住藉呢d事顯示中國大量,不如當年六四
回復 支持 反對

原帖由 格劍大師 於 22-3-2008 15:46 發表

同埋暫時見唔到有證據證明件事既起因係政府介入和平示威
但d藏民見漢人就打係的而且確既事實
除非話中共收買左d外國遊客叫佢地講大話啦
http://kadfly.blogspot.com/2008/03/more-from-lhasa.html

youtube d片你可以話係中共特登放
但成功越過封鎖進入甘肅省既加拿大電視台既記者話比全世界人聽
d藏民係騎住馬去衝擊政府建築
唔通你又話係中共比完錢特登叫加電放出黎?
唔通段片又係中共特登拍出黎?

我唔認為鎮壓班咁既暴民有咩問題啵
最搞笑既係中共鎮壓,達賴喇嘛就嘈中國有幾衰有幾衰
但當見到d藏民殺漢人呢?就話呢件事實屬不幸

一句講哂中共今次最失敗係封左拉薩,結果比班鬼佬有機可乘猛抽水
重有,就算真係如你所講件事係起自政府介入平示威
d藏民就可以殺人放火嗎?

暴動這種事情的緣起必然有一導火線
否則火藥桶依舊只是火藥桶,不會無緣無故爆起來
當然,我也不會排除只是有一班人相約聚集起來,說"因為今天天氣很好,所以我們去暴動吧"
這個可能性"應該"低得可憐,只是也有可能性啦
要不然,這種毫無組織性可言的暴動應該是有組織地發起吧?
甚麼?我說的話矛盾了?
那請你給我一個合邏輯的說法好了
回復 支持 反對

回復 14# 的帖子

注意,我冇話過你講既野有矛盾
我只係話"暫時見唔到有證據證明件事既起因係政府介入和平示威"
所以我地唔可以亂下定論話呢件事係因為中共以起
同埋我認為唔可以排除件事係由達賴喇嘛個流亡政府發起
所以大家大可以話今次暴動係起源自:
1:藏民突然係奧運前夕,或者拉薩暴動19周年發起暴動抗議
2:達賴喇嘛係奧運前夕組織呢次暴動,企圖影響北京奧運
3:中國政府介入和平示威,藏民因此暴動
但由於以上三個導火線都冇有力證據證明,係度嘈件事由邊個發起既話基本上係唔會有結果

但可以肯定既就係,今次藏民,西方國家/媒體,同中國政府係處理手法上都有問題
藏人見漢人就打加四處放火
中國係暴動後立即封城唔比記者入,令外界唔能夠了解整件事
流亡政府同西方媒體唔理三七廿一係暴動後即刻話中國血腥鎮壓,當中既報導甚至誇大失實

原帖由 [H]型仔東 於 22-3-2008 21:16 發表
呢個世界咩都有可能架啦
可能諗住藉呢d事顯示中國大量,不如當年六四

係既話佢就冇需要封城,比d鬼佬入去睇下發生咩事啦
上面都有圖你睇,家陣幾乎所有西方媒體都一致老作到中國政府又一次血腥鎮壓啵
而唔係你所謂既"大量"囉

回復 支持 反對

原帖由 格劍大師 於 22-3-2008 21:23 發表
注意,我冇話過你講既野有矛盾
我只係話"暫時見唔到有證據證明件事既起因係政府介入和平示威"
所以我地唔可以亂下定論話呢件事係因為中共以起
同埋我認為唔可以排除件事係由達賴喇嘛個流亡政府發起
所以大家大可以話今次暴動係起源自:
1:藏民突然係奧運前夕,或者拉薩暴動19周年發起暴動抗議
2:達賴喇嘛係奧運前夕組織呢次暴動,企圖影響北京奧運
3:中國政府介入和平示威,藏民因此暴動
但由於以上三個導火線都冇有力證據證明,係度嘈件事由邊個發起既話基本上係唔會有結果

但可以肯定既就係,今次藏民,西方國家/媒體,同中國政府係處理手法上都有問題
藏人見漢人就打加四處放火
中國係暴動後立即封城唔比記者入,令外界唔能夠了解整件事
流亡政府同西方媒體唔理三七廿一係暴動後即刻話中國血腥鎮壓,當中既報導甚至誇大失實

http://hk.news.yahoo.com/080311/12/2qe5u.html
這場暴動大概是以這事件擾攘下觸發的
但就當時而言並非暴動,僅為示威
多個國家希望中國容許和平示威正是這原因
那麼你說的第一點就不成立了,因為壓根兒與奧運無關
至於第二點,說達賴在背後策劃,我相信如果他真的在幕後策劃這次無組織性的暴動,那麼只好說他的能力真的低得可憐,挑的時機也不對,早大半年就搞一次失敗的暴動去影響北京奧運?

藏民見漢人就打固然不對,但我想沒有人(想)把乾隆拖出來鞭屍已經算克制了
至於外國傳媒唔理三七廿一都說中國血腥鎮壓,老實說,香港的記者一開始也是這樣說
結果過了兩三天所有香港記者就被趕出拉薩了
所以嘛,到底是有人存心封鎖鎮壓的消息還是他們真的在"和平地"驅趕示威者了?(當然,64中共也說自己是沒有用到暴力,我希望我真的可以相信)
回復 支持 反對

回復 15# 的帖子

咁其實都有好多個可能性既,或者係想大題小做 咁岩西藏想反,橫掂個名都臭,乾脆混入去削佢力量,中共出名滲透
回復 支持 反對

原帖由 dh 於 23-3-2008 00:08 發表
藏民見漢人就打固然不對,但我想沒有人(想)把乾隆拖出來鞭屍已經算克制了
至於外國傳媒唔理三七廿一都說中國血腥鎮壓,老實說,香港的記者一開始也是這樣說
結果過了兩三天所有香港記者就被趕出拉薩了
所以嘛,到底是有人存心封鎖鎮壓的消息還是他們真的在"和平地"驅趕示威者了?(當然,64中共也說自己是沒有用到暴力,我希望我真的可以相信)

弱肉強食丫,試問有幾多國家d地唔係打仗打返黎?
咁者係一句講哂,六四一役令到中央政府誠信盡失

回復 支持 反對

原帖由 格劍大師 於 22-3-2008 22:45 發表

弱肉強食丫,試問有幾多國家d地唔係打仗打返黎?
咁者係一句講哂,六四一役令到中央政府誠信盡失

沒有人怪責準噶爾被清朝剿平
但請不要剝奪他們之後可以站出來作亂報仇的理據

積犯與初犯對比起來,誰會相信從不想過洗底的積犯?
回復 支持 反對

原帖由 dh 於 23-3-2008 00:59 發表

沒有人怪責準噶爾被清朝剿平
但請不要剝奪他們之後可以站出來作亂報仇的理據

咁以色列做咩重係度炸巴勒斯坦?
回復 支持 反對