打印 上一主題 下一主題
收起左側

共產黨阻礙中國發展

關閉 [複製鏈接]

回復 10# 的帖子

思想是要在亂世才會進步
但有必要去大分裂中國嗎
我相信國際間之局勢已有充足的動力
回復 支持 反對

回復 11# 的帖子

[[onion_67]] 冇話因為為左思想蓬勃而要分裂國家,而只係係呢個時勢對政治主義發展有利
回復 支持 反對

我所提出的是一個概念
到真正的實行也許還有很多問題要解決

但我總括認為中國發展到今天, 再要數未來的發展,
共產黨實在吃力得很, 盡管中國的改革開放有多好,
共產黨的包袱實在太大了

我也認同大家所說, 中共解體無疑是個很大的危機,
但我相信只要領導班子好, 從這概念一步一步實行, 一步一步搞好內政,
解體對中國未來來說, 是好的概念
回復 支持 反對

回復 13# 的帖子

我諗苦命小弟係想指出中國本身個民族問題
就算第一任領導係好,但係過多幾任就會腐化落去

縱觀中國歷代,朝代的更替很大程度上亦源於此
回復 支持 反對

回復 13# 的帖子

任何一樣東西都會物極必反、盛極必衰
世界任何一個國家都會被解體,被吞併
回復 支持 反對

中國宜家係好左
但係國內太多問題未解決啦
文盲都有1億,民選領導基本上
冇可能,D人只會見錢開眼
到處買票,加上中國由咁多民族
組成,有政黨隨時中國四分五裂
治亂世用重典,雖然宜家中國唔算亂世
但都只係因為中共統一咋
就算係要解散中共
宜家甚至有排都未係時候
回復 支持 反對

你地因為比uk統治過,所以個個都親uk....
其實你地唔覺得資本主義的貧富懸殊很嚴重咩?
可能你地睇得外國影片太多,以為美國D人好富有,搞得好好!
有時有D野係要你自己親自去觀察先知到實況,時常由電子煤介的吸收是not enough的!
有機會的,你地不如自己試下去USA一遊,可能你會有所改觀!!
又可以簡單D的,你試想自己是一個美國人,日日上班都要答好奈車,
買的幾又唔係平,當你有3m人工,買一個burger都要$3-5,好似好平,其實好貴!!
唔好忘記美國要收銳成30%,已經扣左好多錢!!!
重有,美國的福利係比香港重要少好多好多,有事要去醫院都要比$先可是治療,
冇錢就out得(除左急診)!!在社會中的咩生果金都係得half a year好得拿!
重知就自己汁生la,有D野係要你自己用腦想先得,唔可以全部靠人!!

回復 支持 反對

回復 17# 的帖子

唉 九唔搭八...
而家大陸咪又係走資,學咩人講共產姐

仲叫人去睇下先,不如你自己去睇下大陸點樣先啦
再講人地美國退左休每個月有錢收,多過香港d生果金啦

可能你睇得書少,返得大陸少,唔知道大陸情況
又可能你出得街少,讀得書少,唔知道香港而家咩事
有機會的,睇多d書,返多d大陸,出多d街,讀多d書,可能你會有所改觀!
剩係靠個未開發既腦黎思考係not enough的!
回復 支持 反對

回復 17# 的帖子

其實你地唔覺得資本主義的貧富懸殊很嚴重咩?

不過共產主義會死得較慘,資本主義最多是餓死
以為美國D人好富有,搞得好好!
不就是像中國現在的先讓一部份人富起來差不多嗎?
重有,美國的福利係比香港重要少好多好多,有事要去醫院都要比$先可是治療
中國大陸也是這樣...
閣下究竟想以美國與大陸比還是香港比?
回復 支持 反對

中國共產黨早在鄧時代走資了

公審"四人幫" ,江青說我只是主席的一頭狗, 他叫我咬誰就咬。
其餘三人都是毛主席的狗, 狗沒有主人下令咬不了誰, 公審上卻沒有主腦毛澤東

人民說四人幫, 舉的是五隻手指, 是否意味著四人幫應加上毛澤東?

中共又把這些聲音壓下去, 毛的文化革命影響太深, 在中國剛剛改革開放主力是經濟, 人權自由不好在這時間搞, 實在太敏感

最後終於搞出了六四, 鄧小平說這事件早晚要來, 是國際大氣侯和中國小氣侯造成。

他的話沒有錯, 這件事的確早晚也會來, 不過人民為什麼想打倒共產黨? 又是否想建立一個完全西方化的共和國? 是否鄧的改革開放路線不完滿才造成?

我想是人民被共產黨壓得透不了氣, 加上胡耀邦死去才使事件提早於1989年6月4日發生。

共產黨不走共產主義, 走類似西方的資本主義, 但現在的中國領導人卻背著中國共產黨的惡名走發展, 領導人越是要背著共產黨, 越使是人民得不到自由, 一但人民得到自由, 他們談起了歷史, 說要給六四來過正名, 最終又使"六四"重現。共產黨與人民自由, 根本不能同時實現。

可是中共壓了這些聲音又越來越難, 近早中國又發生了很多動亂, 這場中國的小氣候又慢慢造成, 爆發人民自由的聲音越來越大。

中國不行西方的民主自由, 但用現今較極端中共統治方式會較好嗎? 當然中國行西方的民主自由實在很難很危險, 比說西藏新彊這些地區, 行起西方的民主自由可能會分裂起來, 只怕中國成了韓國的翻版。

中國有中國行的路, 未來的領導人是時候制定中國發展的路, 我想共產黨不能成為中國未來發展的路, 只有和平解散它, 中國才有更美好的發展。

回復 支持 反對