打印 上一主題 下一主題
收起左側

共產黨阻礙中國發展

關閉 [複製鏈接]
原帖由 zero101 於 2008-7-19 10:39 發表
其實你地唔覺得資本主義的貧富懸殊很嚴重咩?

不過共產主義會死得較慘,資本主義最多是餓死
以為美國D人好富有,搞得好好!
不就是像中國現在的先讓一部份人富起來差不多嗎?
重有,美國的福利係比香港重要少好多好 ...

係美國與香港比,因為如果e加出發展中的中國同發展了好奈的美國比是不公平!!
不就是像中國現在的先讓一部份人富起來,係因為如果人民唔夠富有就搞唔到共產!!
蘇聯的失敗正是如此! 因為無階級制,所以會月分月窮!! 蘇聯因為開始得太快!!
重有,因為蘇聯把大部分的金錢用在軍備上,所以相對在人工上會有所扣減!!!
明白沒有??

(你都是買本係講馬克思主義的書睇好D!)

回復 支持 反對

原帖由 @野比大雄@ 於 2008-7-19 11:56 發表
中國共產黨早在鄧時代走資了

公審"四人幫" ,江青說我只是主席的一頭狗, 他叫我咬誰就咬。
其餘三人都是毛主席的狗, 狗沒有主人下令咬不了誰, 公審上卻沒有主腦毛澤東

人民說四人幫, 舉的是五隻手指, 是否意味 ...

你唔通認為人類以後重要好似動物世界咁弱肉強食咩???
那麼人類互相你死我生的競爭重要到幾時???
時常你爭我奪咁,唔通你鐘意咩??
雖然話要有競爭先有進步,但是只要大家都有一種力求上進的心態,問題就解決了!
所以共產主義其實係好難行,一定要把人民的思想改革先可行!!
你地會咁講,唔可以怪你地,因為可能係蘇聯的失敗先會令你地咁想!!
因為蘇聯行的係死板型共產,所以有好多野都變通唔到!! = 失敗lo.....

回復 支持 反對

回復 22# 的帖子

你條友講到你好似係主咁樣 乜都岩哂
我地乜都錯哂咁喎

又話咩唔可以怪我地又話明白沒有?

七少陣啦小弟弟 叫你返大陸行下又唔返,
對住你呢d個腦開唔到既人,我唔識點樣同你好客氣咁溝通
因為你地個腦特別有問題,以為理論就係切,教科書就係一切,唔會理性去透過眼睛,腦部去作進一步既探索

仲有 你又有咩馬克思主義書好介紹呀七頭博士
回復 支持 反對

喂! 大佬呀!(唔話你大佬都唔得)
有D野係唔可以單睇表面架!!
重有,我e加講的係中國想行去共產的概念,唔係e加中國的情況!!
e加的中國重係在發展的階段,唔可以咁快下判斷話共產黨阻礙中國的長遠發展!!
回復 支持 反對

回復 24# 的帖子

我地果d就叫做表面,你果d就叫做唔係表面呀??

唔好玩啦弟弟
而家大陸咁亂 你睇得哂呀又
而家中國想行共產?你做過調查?你又發夢你係神呀?
咩叫做中國呀 中國有意志架 中國識思考架??

成日聽鄧小平講一兩句就信到十足十,你呢d人唔拎去做紅衛兵真係曬哂
回復 支持 反對

算la...講比你聽都係浪費,對你e種鑽牛角尖的人都是冇用!!
你就繼續你的真理,繼續你的指鹿為馬好唔好呀?
慢慢做你的長毛助手la!!
回復 支持 反對

回復 26# 的帖子

....你唔好學我講野啦
我話你呢d人不知所謂 你又話返我咩鑽牛角尖
你以為你對住本書就好開放咩

狗唔搭八...冇啦啦仲要拉到去長毛果度咁犀利喎你[[onion_65]]

問你有咩馬克思書介紹 唔答?
回復 支持 反對

冇架la! -,-'
又係果一個名人格言,[自己上網慢慢查lo!]
我果本係在library借的,大大隻字寫住馬克思主義。。。
你去到圖書館果D查書機打{馬克思主義}!!
之後按Enter,再按你見到的書,之後查下佢的書的X號....[[onion_42]]
夠唔夠詳細?[[onion_41]]
回復 支持 反對

回復 28# 的帖子

馬克思最出名果本書叫做資本論 唔係馬克思主義...
回復 支持 反對

馬克思並沒有出版過一本叫馬克思主義的書
回復 支持 反對