打印 上一主題 下一主題
收起左側

共產黨阻礙中國發展

關閉 [複製鏈接]
我就覺得中國現今情況其實同中世紀歐洲差唔多之嗎
現代中國所需要既就係一場文藝復興,意識形態上既維新運動
放棄假,大,空等浮誇風氣,放棄極端民族主義,放棄拜金主義
勇於創新,歌頌自由,敢向當權者提出反對
就同但丁從神曲中表達既一樣,擺脫當權者對人民思想上既束縛,勇於站出來批判當權者既弊處
只要人民思想根本上咁接受正確既道德意識同宗教意思
拒絕毫無德觀可言,信奉無神論既中國共產黨
呢個集團解體就會變成不爭事實
睇落去好似太理想化,但要打破呢個民族根深柢固既奴性
從呢個髒亂差既大醬缸中搵返失落左既禮義之邦其實只需要一樣野
教育
回復 支持 反對

我個人認為你地有需要睇下e段野!!
階級制度和私有產權都是壓迫著人類的東西,只有消滅它們,人類才能獲得解放。
http://zh.wikipedia.org/w/index. ... B9%89&variant=zh-tw

可能你地會對佢的認識多D!!!
希望!![[onion_43]]

回復 支持 反對

回復 32# 的帖子

你想帶出d咩呢?
回復 支持 反對

回復 32# 的帖子

冇左資本主義令人類之間產生競爭先係最扼殺人既智慧囉哥仔
行共慘重會有咁多消費品比你揀黎買?
行共慘重會有咁多創新科技比你揀黎用?
行共慘重會有咁多個論壇比你揀黎上?
只要將兩樣野放埋一齊,就自然會出現比較,競爭
呢樣野係避唔到架

同埋人係有私心,人係有惰性架
當人發現唔使再為生存而勞動個陣
重會有人咁笨走去返工咩?

重有呀,共產主義者係人既社會中唔會再有階級之分
但管理社會既政府本身就已經係一個比普通人擁有更多權力既階級
點解佢有權去實行計劃經濟而我呢個小市民就冇?我係咪又要去推翻佢?
但冇左政府呢個最基本既管理組織,人重有社會可言咩?

回復 支持 反對

原帖由 格劍大師 於 2008-7-28 19:50 發表
冇左資本主義令人類之間產生競爭先係最扼殺人既智慧囉哥仔
行共慘重會有咁多消費品比你揀黎買?
行共慘重會有咁多創新科技比你揀黎用?
行共慘重會有咁多個論壇比你揀黎上?
只要將兩樣野放埋一齊,就自然會出現比較 ...

版主,就係唔好意思,看來大家的頻道都唔同...
你憑你這句子'點解佢有權去實行計劃經濟而我呢個小市民就冇?我係咪又要去推翻佢?'
就已經知道我地的頻道都唔同..[[tk_24]]
回復 支持 反對

回復 35# 的帖子

你又乜野頻道唔同
你個頻道係咪叫做唔用腦台?
回復 支持 反對

回復 35# 的帖子

點解頻道唔同?
我有錯既話歡迎你為我改正
回復 支持 反對

因為大家本身在追求的東西唔同...
你是在追求你的民主,而我在追求的是...社會主義..[[tk_40]]
回復 支持 反對

回復 38# 的帖子

我幾時有追求民主
我只係講返共慘本身就係一個有矛盾既思想者

同埋你到底知唔知咩係社會主義?
社會主義講既唔係無分階級咩?
但點解會有左個叫"政府"既階級?
社會主義行既係計劃經濟
但點解唔係由所有人一齊計劃
而係得政府先可以進行決定?
"政府"比普通人民多左一項決定政策既權力
唔係就已經變成左擁有特權既更高階級咩?

回復 支持 反對

回復 38# 的帖子

jacky仔又七了
回復 支持 反對