打印 上一主題 下一主題
收起左側

共產黨阻礙中國發展

關閉 [複製鏈接]

回復 50# 的帖子

幾個月前我都認為毛入中共係為左發展
但而家我認為毛入中共,係一定程度上面係基於佢對共產思想既認同

如果講發展,我諗好多人會指出佢早期係國民黨發展既緣故,當時共黨被蘇共命令要借國黨擴大,毛加入國黨都好正常
而且毛個人的民族意識甚強,對於國家利益較為偏重,早年對共產主義書籍亦有加以研讀
再講,佢早期係汪精衛旗下發展甚為順利,更深受汪精衛信任,若只為發展,何故不撤去共黨藉名,要到共黨再重新發展?

你所講,「打完不幫農民分土地」,應該係指國共內戰時期吧?
當時國民黨不斷追擊共產黨,共產黨分田分地,國民黨就資產重整,土地亂都係因為有兩個集團係背後搞,不足以成為毛所謂的破壞

至於小平有否才能,我認為不能單從其個人而論
若果小平真材實幹,何以貪污問題隨日而生?
當時共產主義開始衰落,資本主義環繞全球,中國走資,不論在外交上,經濟上,文化上,必有進步,這是緣於全球背景上的因素,與小平無關
再說小平不敢正面地醜化毛,只是因為毛的影響力依然大,而非小平受到毛的影響
事實上,小平已在文化學術上醜化毛,承認文革之錯,否定六四之錯,何以解釋??

如果中國再出一個鄧小平,我相信的確能夠帶中國走向自由利民之路
但那條「路」需要中國人拿出良心,大力發展革命,將中國共產黨推翻,全面文化修整
成為一個多黨制的聯邦
回復 支持 反對

回復 51# 的帖子

毛澤東認同共產黨相信只有他自己才知, 但他用共產名義殺人放火就大家都知道的
早很早很早期, 國共內戰還未開始時, 毛一向主張這種極端主義
在國共內戰開始初期, 為了獲得史太林的信任及自己的軍權, 連共產黨人員都殺自己人

在這裡爭論毛的功過可能幾年也說不清, 但可以肯定的是他深深的影響現在及將來的中國
他這種極權取得實權的方式, 使中國在政治及民生發展上難以發展

平心而論, 毛的統治時期這麼可怕, 就不中聽的都被批死, 還有誰敢貪呢?
要這樣評論小平好像有點不公平, 再者小平大多的時間花在改革上,
而中國行資本後的確富起上來, 有貪官實在不出奇
而行資本是國際大勢所催, 的確是事實,
但沒有鄧小平良好的改革開放, 和他公審四人幫 (否定文化大革命)
中國又走得一團亂了

閣下說小平文學上醜化毛, 我不認同
如果毛不否定文化革命, 公審四人幫, 這股文革風波只會越來越大, 莫說是搞改革了
再者文化大革命被喻為十年酷劫, 難道這不是毛的錯?

六四事件, 小平的確錯了, 有些評論員說這是小平的晚年遺憾
但從小平的角度看, 若不清場的話, 這對共產黨是一種極大的威脅
搞不好整個中國會被搞垮
當然小平採取的行動太過極端, 用真槍實彈殺自己的人民...

這是小平的一個遺憾, 但我認為小平是中國歷屆領導中最出色的
我認為中國共產黨要先慢慢放寬人民對事件(如六四, 文革) 的討論(但也不能寬得太快)
成立一些具極力的地方省官來管省份, 不要讓省官為所欲為, 使人民反對中共的聲音慢慢減少
再推行和平的解體, 或是發展別一種政體
說到底, 中國需要一個才能及有膽識的領導人才能實行
希望中國有這一天~
回復 支持 反對

回復 52# 的帖子

早期的共產黨的大多發展方針,包括土地革命,武裝鬥爭,主要是追隨蘇共的列寧史太林派共產主義,在毛得勢以前,中共已進行此運動
至於共產黨人殺自己人,想問下係咩事呢??

你每每以極權形容共產黨,每個奉行共產主義的國家的特徵皆符合極權主義
對此我覺得是在於資本主義得勢後,用作醜化共產政權,但其是非故且不必於此討論,但請不要一直稱共產黨或者毛的行事手法為極權,好嗎?
你所指政治以及民生上難以發展
先講政治,共產主義主張一黨專政,若說令政治上難以發展,那應該就連把馬克思 恩格斯 列寧 史太林 赫魯曉夫 等人都拉進討論吧?
再講民生,共產黨早年將田地平分,達到國民黨早期的綱領「平均地權」,又推行五年計劃,原子彈技術也就在中國迅速發展,更有試爆的機會,可見在於經濟上的確稱不上差
但共產主義向來注重國家利益多於人民,若果以民生方面評價早年共產黨,未免有點不公
而且政治以及民生上所謂的發展,都與共產主義有重大關連,難道這都是中共的錯嗎?
你所謂批,都僅限於文革時期吧,在早年的土地革命,五年計劃,乃至大躍進,皆稱不上批
而且上述發展都顯得甚為清廉
至於你指出中國行資本後富起上來,有貪官則不出奇
我卻感到甚為奇怪
中國貪官之多眾人皆知,而為何你能將資本主義以及貪官掛勾?
實際上,在資本主義國家中,較為清廉的尚有很多,而又為何中國的貪污問題特別嚴重?
乃是此於走資鄧對資本主義不熟悉,而盲目引入外資,允許私有財產,卻對官商貪污毫不檢察

你既然都明白走資令中國在經濟上有大進步是基於國際關係,那麼小平只是否定文革,以及展開走資路,那走資鄧的角色也就只是做個未知結果的實驗,對吧?

至於你指「毛不否定文化革命...」,應該是指鄧吧?
但事實上當毛死後,軍權到中央手上,四人幫大勢已去,受到公審是中央的決定,而四人幫被捕,毛已死,文革風波又何來會越來越大?
文化大革命被喻為十年浩劫,那就一定是毛的錯?何以見得?
當然我不否認毛在文革上的確做錯,但當中問題複雜,單單從1968年開始的上山下鄉,毛所發動的文革已基本結束,其後的都是四人幫所造成
而我亦需要強調,經常有人指「紅衛兵對中國造成極大破壞,毛很壞」在於此問題,毛晚年已體弱多病,除了發動時期會見紅衛兵以外,都幾乎無命令紅衛兵作任何破壞

在於六四事件,我又想針對走資鄧的整個走資計劃來作出評價
鄧小平既然推行改革開放,既了解中國開放後會引入外來思想,外來資金,所謂外來即西方國家
對於一個共產主義者,相信必定了解共產主義維繫政權需要群眾,而且要進行思想工作,對國家十分忠心
但走資鄧既讓外資流入,又讓思想文化傳來,民主訴求必定嚴重,那麼又為何不作出任何後路?直接等學生來到天安門,才命令士兵殺人?
明顯地,鄧小平從當權至六四所做的都錯了吧?

至於你講到解體,我相信共產黨人非在國際以及人民壓逼下,即不會解體
既然有錢貪,又有權在手,何不把持多一回?

回復 支持 反對

回復 53# 的帖子

首先, 毛澤東在一九三零年於江西怎樣對付同黨的共產黨人,和毛成立中華蘇維埃共和國期間怎樣對自黨人
你想知自己去查,我唔同你係到多講

你每每以極權形容共產黨,每個奉行共產主義的國家的特徵皆符合極權主義
對此我覺得是在於資本主義得勢後,用作醜化共產政權,但其是非故且不必於此討論,但請不要一直稱共產黨或者毛的行事手法為極權,好嗎?

04年時有一個學者對媒體提出" 給六四正名" ,就這樣他被捉了他坐牢,不知幾多十年
你覺得政府行使這權力時夠不夠極端?如果你答這是沒有極權的存在, 我們不必再討論
你說任何共產主義的國家的特徵皆符合極權主義, 我就完全不認同, 正面的有古巴, 它也是一個共產主義國, 但卻不見如中共這麼極權
反面的有北韓, 我覺得金正日和毛澤東好相似, 一樣可怕行白色恐怖, 不過毛澤東比金正日有才能得多, 也沒金正日統治得這麼可怕?
我是從中立角度看中國共產黨, 你卻強加於我從資本主義提倡的醜化社會主義角度去看...唉

你所指政治以及民生上難以發展
先講政治,共產主義主張一黨專政,若說令政治上難以發展,那應該就連把馬克思 恩格斯 列寧 史太林 赫魯曉夫 等人都拉進討論吧?

你要注意, 我是"支持共產黨和平解體"的正方, 簡單點說我是反對共產黨的, 而你的角色是反方, 反對我提出"支持共產黨和平解體"的立場, 所以我向來認為發展政治民主就慢慢和平解體共產黨, 我不知你為什麼要拉馬克思 恩格斯 列寧 史太林 赫魯曉夫 等人都拉進討論, 我再重申一次我是支持共產黨和平解體的正方,以你的智慧理不理解?

再講民生,共產黨早年將田地平分,達到國民黨早期的綱領「平均地權」,又推行五年計劃,原子彈技術也就在中國迅速發展,更有試爆的機會,可見在於經濟上的確稱不上差
但共產主義向來注重國家利益多於人民,若果以民生方面評價早年共產黨,未免有點不公
而且政治以及民生上所謂的發展,都與共產主義有重大關連,難道這都是中共的錯嗎?

你有沒有讀歷史? 他的第一個五年計劃是成功的, 但其後呢? 他太過急的發展, 使目標定的太快,如超英趕美這些, 使最後這成大量廢鐵, 根據非正式統計,這段時期中國有三千萬人非自然死亡, 即是餓死
三千萬, 是香港差不多三,四倍人口, 餓死了整個香港人口的三,四倍, 他還敢拿這事說功?

至於你指出中國行資本後富起上來,有貪官則不出奇
我卻感到甚為奇怪
中國貪官之多眾人皆知,而為何你能將資本主義以及貪官掛勾?

我只是想說明一個簡單的道理, 毛極端的社會主義和資本主義完全是兩回事, 在改革初期有些地方不太完善,比方說有貪官
而且中國文革期間十分窮, 走資了開始有外來資金流入, 世上這些多人, 有人立壞心腸貪污, 不太難理解吧?
你說成我將資本主義的制度和貪污掛勾, 我根本不是這個意思

你既然都明白走資令中國在經濟上有大進步是基於國際關係,那麼小平只是否定文革,以及展開走資路,那走資鄧的角色也就只是做個未知結果的實驗,對吧?

中國走資是基於國際關係,但小平有才能將改革好做, 雖然有不足, 但我認為是成功的,再者你不能強說走資不是鄧的主意而是國際大氣候,當年華國鋒走什麼兩個凡是,如果世上從沒有小平出現過,由華國鋒當上第二屆主席中國又會怎麼辦? 中國根本不走資又走回毛主席路 - 死路一條!
你說是什麼實驗倒好笑, 那麼北京辦奧運各世界展示實力又是實驗? 中國走什麼改革路也是不能完全的知道效果, 又把它強說成實驗?
那乾脆什麼也不改, 什麼也不做, 走回毛主席路就不是實驗了, 聰明人

至於你指「毛不否定文化革命...」,應該是指鄧吧?
但事實上當毛死後,軍權到中央手上,四人幫大勢已去,受到公審是中央的決定,而四人幫被捕,毛已死,文革風波又何來會越來越大?
當然我不否認毛在文革上的確做錯,但當中問題複雜,單單從1968年開始的上山下鄉,毛所發動的文革已基本結束,其後的都是四人幫所造成
而我亦需要強調,經常有人指「紅衛兵對中國造成極大破壞,毛很壞」在於此問題,毛晚年已體弱多病,除了發動時期會見紅衛兵以外,都幾乎無命令紅衛兵作任何破壞

毛澤東對華國鋒說" 你辦事,我放心!" , 華國鋒就這樣當上了第二屆主席( 很快就被換下來 ), 但你想想華國鋒是走毛路線的,他的兩個凡事雖然也對四人幫有批評, 但他的思想上仍覺得文革路線是正確, 如果沒有鄧加以否定文革的錯, 那麼這股風氣可能因人民太累一時沒有爆發, 但時間久了, 隨時又發起"革命無罪,造反有理"之類的口號

唉, 我為你和中國感到悲哀,為中國感到悲哀的是中國又有一個不理性又不知歷史事實的人
文革是毛澤東害怕知識份子的矛頭, 文革之前的鳴放運動, 毛深深的見識了知識份子的可怕力量, 足以摧毀他的權力,
所以其後發動大報復 - 文化大革命
說就說是"無產階級文化大革命" ,其實是對反對者的一個大清洗
想不到現今真的有人否定這場革命,真的很悲哀

在於六四事件,我又想針對走資鄧的整個走資計劃來作出評價
鄧小平既然推行改革開放,既了解中國開放後會引入外來思想,外來資金,所謂外來即西方國家
對於一個共產主義者,相信必定了解共產主義維繫政權需要群眾,而且要進行思想工作,對國家十分忠心
但走資鄧既讓外資流入,又讓思想文化傳來,民主訴求必定嚴重,那麼又為何不作出任何後路?直接等學生來到天安門,才命令士兵殺人?
明顯地,鄧小平從當權至六四所做的都錯了吧?

我認為六四的的確確,實實在在是鄧的錯, 但反觀又是不是鄧獨裁殺反對者的聲音?
在六四前,當時中共已發出二十多天的戒嚴, 指令學生快離開天安門, 可是學生不理會, 那些知識份子是為中國民主自由而發起,
那麼他們應該明白國家的情況, 他們這樣月多個佔領具重要地位的天安門廣場,這對國家發展一點也不好, 只會害了真正的民主發展,
他們是錯誤地表達自己, 那個柴玲說犧牲自己,第一個走去外國的又是她,又叫學生們再次發起遊行,
我認為大家都有錯, 但政府錯得較多

唉, 打了好多字

回復 支持 反對

回復 54# 的帖子

要我自己查??
老實講,毛係遵義會議後先得權,但遵義會議係發生係1935年
1930年江西應該要為防國民黨作準備

至於極權,我同你講早期中共,你同我講到六四既時代
咁講應該係鄧小平造成既極權喎,但係我係講緊毛既時期喎
what happened?did your ball drop off?
再講古巴,古巴本身就係西方,中蘇都係東方,你想咁樣比較??
你中唔中立我就唔知啦,你自己講姐都係,但係你就唔係屈我話我你係資本主義角度睇喎
我只係話極權呢個詞係資本國家果方面,而我從來冇話到你係資本果邊喎 唔好斷章取義

我都好明白你既心情,以你既知識說服唔到人,係呢個post就開始...
你所謂政治民生冇發展,我要將果堆共產人拉埋黎講 你唔明,你轉返個頭黎同我講我唔明?
呢個所謂既政治民生冇發展根本就係基於共產主義個主張,而如果你係真係要話個黨或者個領導人咁樣做有問題,點解你唔拉埋由一開始研究馬克思主義既人去到發展政權既人呢??
我知道你話要解體,但係你唔好成日咁樣,講解體我係我上個post最後果幾句講左,你係度同我講做咩,我係度係同你講政治民生發展,你同我走去講解體? 以你智慧理不理解?

嘩 你個叻仔 好犀利喎:lol
我冇讀過歷史我同唔到你講咁多野啦,仲要話3000萬非正常死亡人口就等同餓死
姐係3000萬都係餓死咁話 唔比個good你都唔得啦 你知道果陣天災橫行嗎??;P
再講呀,我之前發表根本就冇提及到三面紅旗,你做咩要搬埋三面紅旗出黎呢??
係咪冇野要搵野講先覺得自己好岩?

嘩..你都幾得意喎
簡單道理..d貪官而家越搞越多,你話到係「不太完善」
仲話咩有壞心腸,咁個個國家都有人有壞心腸,係咪應該個個國家貪污都咁嚴重??
不太難理解吧?;P 你係咪果個意思人地有眼見既,唔係話殺左個犯就話我冇殺過人呀就冇人知架嘛

你唔好拎華國鋒出黎,呢條友林patpat,佢本身就係忠於毛
嘩你講到北京奧運,當年鄧小平自己都係報章做左個比喻「實踐是檢驗真理的唯一標準」
就好比要將走資的概念實踐,但佢都表明未知結果
再講,而家黎到北京奧運,呢d都係鄧小平預計之內?
所以話你諗野唔好成日剩係係自己個角度諗,你咁諗你永遠都係一個聰明人:lol

我將文革focus係一段黎講啦
首先講下你果個乜春「唉, 我為你和中國感到悲哀,為中國感到悲哀的是中國又有一個不理性又不知歷史事實的人」
diu 你引用我果句「文化大革命被喻為十年浩劫,那就一定是毛的錯?何以見得?」
就引用埋下一句啦,而家d小朋友個個都係咁,唔識閱讀
我上個post擺明就係「文化大革命被喻為十年浩劫,那就一定是毛的錯?何以見得?
當然我不否認毛在文革上的確做錯.....」
你又斷章取義做咩呀??再講呀,我之前個post係diu狗你識唔識點樣論證
叫做十年浩劫就姐係毛既錯,姐係你間屋燒到七彩繽紛係咪你錯呀??
最狗憎d醒目仔成日持呢d腔黎講咩d人唔理性咩不知歷史事實,自己都唔撚識睇以為自己識撚哂好撚勁咁樣

「他們這樣月多個佔領具重要地位的天安門廣場,這對國家發展一點也不好, 只會害了真正的民主發展」
你呢d就叫做中共官腔啦,企一企又話害民主發展,你知道公民抗命為何物嗎?
遊行同罷食都係屬於公民抗命運動之一,咁都可以叫做害左真正民主發展
得啦你大雄 返去搵你個靜香啦

你打左咁多字有幾個原因
1.唔睇我前文後理,斷章取義
2.搬埋d過程出黎唔知做乜
3.文字不夠精煉
4.年輕人沉不住氣
5.你果度所謂打,有一半copy我,如果你打果d都叫多,咁你真係可以返去搵靜香do野架啦:lol

同埋你唔好咁天真中共真係會有所謂既解體
首先佢只係一個政黨,毫無聯合基礎,某程度上如同君主制,只係權力架構再拆分,清朝都要外國同內在逼先推行憲法,你要中共落台..
不過我諗你又有可能話中共唔係君主制又搬左一大堆民主野出黎話中共點點點架啦

呢個年頭,特別多呢d見書就話係既人.....

回復 支持 反對

唉-.- 我真係唔想打咁多字
明明討論都可以變成"得啦你大雄 返去搵你個靜香啦" =.=
又道"最狗憎d醒目仔成日持呢d腔黎講咩d人唔理性咩不知歷史事實,自己都唔撚識睇以為自己識撚哂好撚勁咁樣"
仲說"4.年輕人沉不住氣" ,到底是誰沈不住氣呢-.- 呵呵,好好笑

仲點同你討論?
某人的人品已出現了問題,我從沒說一句粗言罵人,他卻句句粗口

連毛澤東早期做了什麼都不知, 跟你說什麼歷史? 看多點書吧~

最後, ok, you win, 某人應該好開心

(希望版主提醒一下某些會員,不會把討論進化成爭論,把爭論演變成罵戰,這樣大家都不開心)

回復 支持 反對

回復 56# 的帖子

你唔想打咁多字抑或講唔到?

我本來都係好冷靜咁同你討論,係邊個搞罵戰先呢?
「以你的智慧理不理解?」「你有沒有讀歷史?」「那乾脆什麼也不改, 什麼也不做, 走回毛主席路就不是實驗了, 聰明人」
人地有眼睇既,我都話左唔好成日以你自己個角度去睇

係沉唔係沈,邊個沉唔住氣先呢,都已經有人睇左,你自己之前既心情係乜你自己都知啦
你唔好又誇張d野,我剩係文革果段用左粗口姐

我人品本來冇問題,但係你自己係紅字果個post打埋d野句句講埋果d咁既野
仲要多次斷章取義,完全唔尊重本來個討論,我平心靜氣,打咁多字同你討論,你轉個頭當我冇到,仲要成段抽一句黎講,跟住仲要問你「你有沒有讀過歷史」「以你智慧理不理解?」
邊個做呢d野大家心照啦

再講 你下下都講唔出,剩係識叫人睇多d書,我果堆文字你一個point都冇回應到?
我剩係文革果到用粗口diu狗你姐,你唔洗連上面果d都逃避下嘛?
仲叫人睇書?我都話中共35年遵義毛先得權,30年又何來毛殺自己黨人,解釋唔到?次次都剩係識叫人睇書喎你

唔好成日某唔某人啦 婆婆媽媽成個女人咁,不過都岩既 大雄真係咁樣
你叫版主都冇用架啦,你企係自己個角度梗係以為自己岩,邊個首先將討論化成罵戰,邊個最先挑起火頭,心照啦
我真係好唔開心 唔開心我打咁多字 你比埋d咁既回應我囉 呀樓主
解體?你連上面咁簡單既問題都回應唔到,走去講中共解體?
回復 支持 反對

哈哈,單單係一篇文章,我可以唔用一句粗言令到某某人激動到爆晒粗
我會唔夠你反駁?

某人連字都未識看, 我說04年時有一個學者對媒體提出" 給六四正名"...
某人卻說成"至於極權,我同你講早期中共,你同我講到六四既時代"...

我講緊04年,唔係六四時代...汗 (連字都未睇清楚,唔知某人又有無尊重我討論-.-)

我唔同某某人反駁係因為某某人被我三言兩語搞到失晒控, 再咁爭論下去遲早某某人會爆出問候本人媽媽,全家,祖宗的說話,到時真是大家都不開心,也污染了這個post ~

評分

參與人數 1樂點 -20 收起 理由
格劍大師 -20 罵戰

查看全部評分

回復 支持 反對

回復 58# 的帖子

小朋友,你見識少真係見識少
我同我好多fd 傾計一向就已經用粗口
你得閒去下歷史版先啦,小dee dee 仲叫人睇書;P

你以為你唔講粗口就好威?收下皮啦,你自己唔撚識講費事七,扮到好似好清高咁
其實係屋企咪又係晚晚自瀆,我係講粗口呀 你咬我呀[[tyjp-2-3]]

你唔好咁婆媽啦女人,你岩岩唔係好風騷識笑架咩?而家就要成隻喪家狗咁
「某人....某人....嗚嗚..某人....」[[tyjp-2-4]]
仲要捉埋果d醒目字,我當初講早期中共係用黎反駁你話毛極權,你而家搬到去六四發生左之後既,咁又係咪你錯呀,咁樣簡稱做六四既時代你又以為一定係要1989年?
汗汗汗,你係咪冇錢交電費?咁多呢d字,以為自己好型咩[[tyjp-2-12]]

某某人啦又,我失哂控我就搵人check你ip去你屋企砍七你啦
以為自己講兩句 人地講下粗口就好威
diu 話你見識少真係見識少 成日係屋企對住部電腦,睇下維基百科
啊,文革錯哂文革錯哂,啊小平好波小平好波,跟住就走去對住江青自瀆
咁樣唔得架,人地邱吉爾滿口都係粗口,同佢講野果d人係咪好勁?連呢個巨人都可以激動佢講粗口
如果我係要diu你陷家,我晨早diu撚左啦,仲比你七下七下咁咩,我而家已經唔開心啦,叫你回應又唔回應,你回應唔到你當初口響響咁講做咩?仲想要去投訴搵個下台階
好難啦七頭;P

評分

參與人數 1樂點 -30 收起 理由
格劍大師 -30 罵戰+人身攻擊

查看全部評分

回復 支持 反對