打印 上一主題 下一主題
收起左側

香港人?中國人?----淺談香港人對國家的歸屬感

回復 8# 的帖子

應該唔係掛 ..為左完整先收返 ..
佢將hk 俾左英國, 借99年 ...時間到收返都係正常既...點可以話係 為左完整先收返 呢 ?

好多hk人唔認自己係中國人,,
都緊要都係中國既image 俾人搞到好差 ..

只係睇貼圖區都知啦,
貼d 樣衰既野..就話國製 ,  
以前有人貼 中英對照既野 , 唔用個腦 理性咁去諗下就..話大6 人係咁..
其實佢地咩都唔知..人講佢又信 ,
呢d 野 , 多數 都係 hk 人/ 台灣既部分人/ 國外人   整/作 出黎
用黎整衰中國既形像,
想d 無知既hk 人信佢..令佢地覺得 中國係好差既國
回復 支持 反對

其实你们不要这样想,
就想着一句话
炎黄子孙就够了
难道你们想看到自己人打自己人,自己人不认识自己人的局面。我们不是美国他们又什么黑人又什么白人,而且只有200年的历史。我们从先祖到现在都已经5000年了
回復 支持 反對

歸屬?才不可能

打個比喻,我一出生就是給養父母養大的,還有些義兄義弟義姐義妹,之後我還喜歡上一個女孩

之後某天,我親生父母連同親兄親弟親姐親妹突然出現,那些突然出現的傢伙還要摑了我喜歡的女孩一掌

要我歸屬?才不可能
回復 支持 反對

回復 13# 的帖子

這個比喻並不恰當
當年不要香港的是
清廷而非現今的中國
回復 支持 反對

回復 14# 的帖子

不是不要, 而是被迫分開
回復 支持 反對

回復 11# 的帖子

p.s.租借99年的是新界
香港同九龍界限街以南都是割讓
回復 支持 反對

原帖由 lawben 於 9-11-2008 14:48 發表
這個比喻並不恰當
當年不要香港的是
清廷而非現今的中國

這不是要不要的問題,我管他是被迫讓是自願

這是沒感情的問題,在感情面前,血緣根本不重要
愛就是愛,恨就是恨,用血緣做盾牌的行為我覺得很噁心

而且已經不可能再和解了,他們在和我感情重新培養之前,已經傷害了我喜歡的人

不要跟我說是誰先錯,我的愛永遠都存在偏心,我管她/他是對還是錯!她/他喜歡就可以了

反正我原本就對那些對對錯錯沒什麼執念
回復 支持 反對

回復 13# 的帖子

其實
傷害了我喜歡的人

我喜歡的人所比喻的是甚麼?

而感情這方面是可培養的
難道當初香港剛成為英國殖民地時就香港的人就立刻有歸屬感嗎?
而中國在過去這10年間對香港的照顧是有目共睹
難道這還不足以培養出感情嗎?
況且,英國何時有當過香港是他自己本土的一部份
他們本國的公民所享有的福利比香港的多
回復 支持 反對

原帖由 lawben 於 10-11-2008 13:40 發表
其實
傷害了我喜歡的人

我喜歡的人所比喻的是甚麼?

而感情這方面是可培養的
難道當初香港剛成為英國殖民地時就香港的人就立刻有歸屬感嗎?
而中國在過去這10年間對香港的照顧是有目共睹
難道這還不足以 ...

喜歡的話是什麼也行,國家也好,文化也好,思想也好

還有,我覺得國歌不好聽,也討厭憤青

而且說實話,我沒有對任何一個國家有歸屬感,可以得到我忠誠的國家還沒有出現

最後.....被不喜歡的人喜歡上也只是困擾而已
回復 支持 反對

大家唔好忘記香港唔淨止得華人,仲有為數不少嘅印巴裔,洋人同埋不被中國
承認嘅南洋華人。加埋本身並無中國國籍嘅華人,試問呢批人又點會對中國有
歸屬感呢?[[bao_27]]

當然,相反嘅例子亦都存在,例如中國籍洋人盧維思先生,同埋中國籍加拿大
猶太人盛智文先生。呢d人自願加入中國籍,愛中國都係無可厚非。[[yoyo_165]]

當然,客觀來講究竟中國係咪一個值得愛嘅國家,亦都係一個重要嘅問題。

回復 支持 反對