打印 上一主題 下一主題
收起左側

香港人?中國人?----淺談香港人對國家的歸屬感

回復 20# 的帖子

愛才不需要談值不值得=  =
回復 支持 反對

原帖由 ~無能之神~ 於 10-11-2008 22:05 發表
愛才不需要談值不值得=  =

你都可以咁講嘅,因為愛始終都係一個人嘅選擇,別人無從干涉。[[onion_62]]
回復 支持 反對

回復 19# 的帖子

既然如此
那中國甚麼時候有傷害過"我喜歡的人"?

回復 20# 的帖子
對不起
這是我的問題
我應該早說明是以華人為主要對象
不過,中國是否一個值得愛的國家
無疑是一個問題,亦應客觀,理性去分析
但與英國相比起來
我認為中國更值得我們去愛
回復 支持 反對

原帖由 lawben 於 11-11-2008 04:41 發表
既然如此
那中國甚麼時候有傷害過"我喜歡的人"?

回復 20# 的帖子
對不起
這是我的問題
我應該早說明是以華人為主要對象
不過,中國是否一個值得愛的國家
無疑是一個問題,亦應客觀,理性去分析
但與英國相比 ...

若以一個華人嘅角度來睇,新加坡比中國更適合華人生活。

若以香港嘅利益來睇,中國從來都只係一個競爭對手,而呢種關係基於地理,經濟同
制度等因素(尤其喺中國大力推行經濟改革,同埋經濟逐?開放下)而無法改變。因此
香港喺主權移交之後嘅"死",中國嘅專制政權同人權狀況並非主因,而係因為我地比
最強嘅對手吞併。

香港嘅經濟神話同國際地位,將會隨著中國嘅進步同兩地差異嘅縮窄而幻滅。
回復 支持 反對

回復 23# 的帖子

我就直說吧,我討厭反日人仕

因為我覺得權力是能力的附庸

殺一個人,殺一千個人,殺一萬個人也好,需要的是能力,不是權力

沒能力的權力只是廢話,就像沒武力支撐的法律一般
回復 支持 反對

回復 25# 的帖子

我也不同意盲目反日
但我認為有反對日本右翼及軍國主義者的必要
不然日本的下一代將會不再知道侵華事實的真相

回復 24# 的帖子
別忘了新加坡只是一個很小的地方
要發展比中國容易得多
而且
以往中國是香港的對手
但回歸後
香港也是中國的一部分了
何必要以競爭對手來形容
而現在中央政府不是也對香港照顧有加嗎?
回復 支持 反對

講真....有一方面ge我地唔可以否認,香港大多數人口都係由國內搬到黎,唔止e家有新移民,10年前20年前30年前.......都係
無可否認香港居住ge人根本就係同國內ge係同一班人,有歸屬感都係應該ge
回復 支持 反對

原帖由 lawben 於 12-11-2008 05:20 發表
別忘了新加坡只是一個很小的地方
要發展比中國容易得多
而且
以往中國是香港的對手
但回歸後
香港也是中國的一部分了
何必要以競爭對手來形容
而現在中央政府不是也對香港照顧有加嗎?

中國作為香港嘅宗主國,照顧香港係佢嘅責任。不過由於兩地角色嘅重疊,隨著中國嘅
發展只會有增無減,因此當中港之間出現利益衝突時,中國政府仍然會以中國嘅利益為
上,唔會為左香港呢個彈丸之地,而犧牲中國嘅整體利益。換句話講,呢種競爭關係只
會持續,且變本加厲。所謂"一山不能藏二虎",香港若不再喺呢個危機中醒覺的話,遲早
會比中國其他地方淘汰!

香港要保住國際大都會嘅地位,應該利用其獨有嘅優勢,積極發展東南亞同印度市場,
並且努力改善香港學生嘅英文水平。
回復 支持 反對

回復 26# 的帖子
我不認同閣下的----香港和中國實屬一體,沒必要互相競爭的說法。
對,中央確是對我們予以無微不致的照顧,但省政府不服,想超越香港。中央也樂見深圳超越香港(又言論自由又要普選,成日嘈嘈嘈,賺錢又唔洗各国家納稅。唔係你既金融地位?!接埋你都得呀!)。我們不自強,香港早晚可收擋是也。
-----------------------------
回復 28# 的帖子
補充...中国雖是香港的老闆,實情卻是沒有「臭住你」的責任。
回復 支持 反對

回復 28# 的帖子

盡管香港有可能會比中國其他地方淘汰
但原因應該不會是中國不照顧香港
就現時而言
中國仍然十分照顧香港
比中國其他地方好得多了
所以香港有可能會比中國其他地方淘汰應該會是香港競爭力不足的問題所致

回復 29# 的帖子
香港要和中國競爭一定是競爭不了的
而且香港是中國的一部份
理論上也不可能競爭
要和香港競爭的是中國內地的各大城市

回復  28# 29# 的帖子
我也十分同意要提升香港競爭力
不然的確可能會被中國其他地方淘汰
但這並不可能成為住在香港的華人沒國家歸屬感的理由
回復 支持 反對