打印 上一主題 下一主題
收起左側

香港人?中國人?----淺談香港人對國家的歸屬感

原帖由 lawben 於 13-11-2008 17:38 發表
盡管香港有可能會比中國其他地方淘汰
但原因應該不會是中國不照顧香港
就現時而言
中國仍然十分照顧香港
比中國其他地方好得多了
所以香港有可能會比中國其他地方淘汰應該會是香港競爭力不足的問題所致

回復 ...

國家歸屬感,睇你係邊個國籍姐...

如果唔係,華人統治嘅新加坡,一係就散左,一係就比中國吞併。[[onion_59]]
回復 支持 反對

回復 30# 的帖子

正確,香港人對祖国的歸屬感不是競爭的問題,而是香港的国民教育好廢。
回復 支持 反對

回復 31# 的帖子

新加坡雖然是華人統治
但以前的新加坡
中文都不受重視

回復 32# 的帖子

香港的教育制度本身就很有問題
回復 支持 反對

原帖由 lawben 於 14-11-2008 07:45 發表
新加坡雖然是華人統治
但以前的新加坡
中文都不受重視

回復 32# 的帖子

香港的教育制度本身就很有問題

新加坡不重視華文,對中國嘅態度一視同仁,正是新加坡,南洋華人,甚至成功在
外國從政的海外華人嘅生存之道。若果一個人因為種族因素而唔效忠佢所屬嘅國
家(即係佢自身嘅國籍)而去效忠所謂佢嘅民族嘅"所屬國",同樣會構成叛國罪,唔
會因為你係乜野民族而有酌情權。

香港並不需要國民教育。一個好嘅國家,自然會吸引大批外籍人士爭相移民歸化;
相反,一個差嘅國家,就算比你夾硬屈到個國籍比人地,佢都唔會接受。一個國家
要爭取民心,首先要做好自己,而唔係奢求百姓不分青紅皂白嘅盲目愛戴。

回復 支持 反對

回復 34# 的帖子

國民教育指的不是要令人盲目愛國
而是要令市民對國家現今的情形及過往的歷史有一基本認識
而香港正正就是缺乏國民教育才令市民的歸屬感不大
一個民族對自己所屬的國家
有一基本的認識也不為過
而且
對國家有歸屬感並非等於愛國
愛國主義可以令戰爭引起,這是由於人民不懂思考、批判自己國家所做的是對還是錯
而對國家有歸屬感只是令人民認為自己是屬於那個國家,但人民是有自己的思考和批判的
回復 支持 反對

回復 34# 的帖子

當然國民教育唔係叫人去盲目愛國啦,e家香港政府不斷咁提倡要有批判性思考,everyone都可以有唔同ge意見,我個人覺得國民教育ge目標係令香港市民知道祖國ge優劣,從而對香港ge未來有更明確ge方向,配合國家ge發展,令香港更有競爭力。例如:我地係電視上,書本上都會知道中國ge發展,有咩有進步。但同時我地有學中史,時事,會知道國家有咩地方做得唔夠好,有咩改善空間。另外,香港基本法上列明,香港係中國ge一部份,香港係中國ge一部份,咁香港市民當然有需要了解國家ge發展,去配合國家ge發展啦,所以我覺得國民教育係有需要ge

回復 支持 反對

樓主想講既係咪呢五隻字:有奶便是娘

同埋呢
有時有d野,唔係單靠錢就可以改變到架樓主

回復 支持 反對

原帖由 lawben 於 15-11-2008 06:14 發表
國民教育指的不是要令人盲目愛國
而是要令市民對國家現今的情形及過往的歷史有一基本認識
而香港正正就是缺乏國民教育才令市民的歸屬感不大
一個民族對自己所屬的國家
有一基本的認識也不為過
而且
對國家有歸 ...

講到尾"國民教育"就係鼓吹民族國家嘅意識,即係同叫所有華人放棄自己嘅所屬國而
走去效忠中國無乜分別。民族國家主義係十九世紀末二十世紀初喺歐洲仲係得幾個國
家果陣,民族之間嘅衝突所形成的。而家連歐洲都邁向緊一體化(歐盟國),就知道民族
國家主義已經過時,加上中國一向都唔係單民族國家(其實大部分小數民族都係外國
民族,即係本質上中國同美國一類移民國家分別不大),所以中國嘅民族主義係無乜根
基,只可以視作當權者促使民心歸向嘅手段。加上除南洋華人外,大部分華人都自稱,
或者互相稱呼為"中國人"即係等同於已經認同左中國,因此"國民教育"更顯多餘。

原帖由 冥界之龍 於 15-11-2008 06:56 發表
當然國民教育唔係叫人去盲目愛國啦,e家香港政府不斷咁提倡要有批判性思考,everyone都可以有唔同ge意見,我個人覺得國民教育ge目標係令香港市民知道祖國ge優劣,從而對香港ge未來有更明確ge方向,配合國家ge發展, ...

你講得比較中肯。無錯中國不論係作為香港嘅宗主國,或者係一個鄰國,兩地關係嘅密
切基於地理因素係無可避免的。如果所謂"國民教育"只係叫大家認識中國,從而為香港
嘅未來發展定立明確嘅方向的話,係非常合理而且必須的,但係叫"國民教育"始終唔係
咁恰當。相反,若果所謂"國民教育"係叫香港人對中國有歸屬感的話,對唔住,我唔能夠
接受中國政府利用民族主義強迫人地嘅效忠。

原帖由 格劍大師 於 15-11-2008 07:31 發表
樓主想講既係咪呢五隻字:有奶便是娘

同埋呢
有時有d野,唔係單靠錢就可以改變到架樓主

人人生而平等,當中包括(喺條件許可下)選擇國籍嘅權利。不過,既然華人本身嘅文化
係視國家為父母,咁中國政府就更加唔需要迫唔係中國人/唔想做中國人嘅人做中國人
啦!因為想/覺得自己係中國人嘅人神早做左,但係唔想做中國人嘅人迫佢都無用,無
謂為左一d無乜作用嘅野而浪費資源。慳返d錢改善國家質素好過。到時中國就好似美國
咁,連其他民族爭相移民嘅情況都有可能發生添!

回復 支持 反對

與其講香港人唔愛國冇歸屬感
不如好好反思一下點解英國人咁"刻薄"都可以令香港人直到回歸左十年後都仍然留戀殖民地時代

批判性思考?
香港既中小學歷史課程都特意避開六四同文革等課題
只係一味講當年中國點比日本同鬼佬蝦
一個咁唔中立同唔客觀既歷史課程有可能教到學生全面認識中國嗎?

回復 支持 反對

原帖由 格劍大師 於 15-11-2008 17:02 發表
批判性思考?
香港既中小學歷史課程都特意避開六四同文革等課題
只係一味講當年中國點比日本同鬼佬蝦
一個咁唔中立同唔客觀既歷史課程有可能教到學生全面認識中國嗎?

講到底因為"國民教育"=愛"國"教育... = ="
回復 支持 反對