打印 上一主題 下一主題
收起左側

香港人?中國人?----淺談香港人對國家的歸屬感

回復 40# 的帖子

好聽就叫教育
回復 支持 反對

回復 38# 的帖子

中國政府的國民教育的確是叫人愛國
但香港是國民教育不足夠
我想說的不是愛國教育
而是國民教育
國民教育是理性的,就如34# 所說的一樣

回復 37# 的帖子
可以這樣說
但若果真正認識中國後
才對中國沒歸屬感是可以接受的
但現今很多人都只片面的認為
中國這裡差,那裡差
根本沒認真認識中國
我不是說中國有百般好
只是認為中國對香港的態度比英國對香港的態度好

回復 39# 的帖子
香港人直到回歸左十年後都仍然留戀殖民地時代
我認為這是很多香港人沒真正認識中國所致
而批判性思考
這方面只有中4或以上的中史和歷史課程做到
至於,六四、文革等課題是包括在內的
只是因課程太多
但上課時間太少
所以,有些老師選擇不教

回復 40# 的帖子
我再重申一次
國民教育不等於愛國教育
回復 支持 反對

原帖由 格劍大師 於 15-11-2008 18:20 發表
好聽就叫教育

難聽就叫洗腦...;P

原帖由 lawben 於 15-11-2008 19:34 發表
可以這樣說
但若果真正認識中國後
才對中國沒歸屬感是可以接受的
但現今很多人都只片面的認為
中國這裡差,那裡差
根本沒認真認識中國
我不是說中國有百般好
只是認為中國對香港的態度比英國對香港的態度好

就係我對中國認識太深,先至知道究竟"中國"係乜野一回事,同埋中國並唔係一個民族國家
嘅事實。當大家仲以為做"中國人"係理所當然嘅時候,我已經睇穿左"中國"同埋所謂"中華民
族"嘅形成(為免引起罵戰,在此不便再談)。一個無中國籍嘅華人對中國(以及鄰近地區嘅華
人社會)嘅認識更深,對中國嘅歸屬感就會越小。當然,如果果個人(which also applies to
non ethnic Chinese)因為對中國嘅深入了解而認同或者欣賞中國的話,亦會自行歸化中國
籍,到時佢無論係乜野種族,都可以堂堂正正做個中國人。

亦正因為同樣理由,所以實質上,久居中國嘅大陸人,對中國嘅睇法反而無對中國一知半解
嘅香港人般正面,亦較少出現不分青紅皂白盲目愛國嘅情形(憤青除外)。當香港人互相強迫
大家愛國,甚至愛黨嘅同時,真正愛國嘅中國人反而知道自己國家唔好嘅地方,識得諗下點
樣改善自己嘅國家。
回復 支持 反對

回復 42# 的帖子

空穴來風必有因
點解會造成咁?
面子係人地比你既,你既行為差人地就冇必要對你百般奉承
香港人對中國歸屬感差亦係中國自己造成
每次打開報紙,有關大陸既新聞都係負面
假食品毒奶粉貪污礦難上訪
而且呢d資料你唔需要返大陸你都已經可以見到啦wo
如果你返大陸走一轉,由深圳到上海到北京
你見到既都會係嚴重污染,惡劣既國民素質同地方官員濫權
將來唔知啦,但事實係現今中國就係差
除左太空科技同強大經濟之外,中國有咩好?
所以正確d講,一個全面認識現代中國既人先更會認為而家既中國就係差

總之都係個句,歸屬感唔係靠錢就可以建立到
中國政府的國民教育的確是叫人愛國

你自己都講左啦

回復 支持 反對

原帖由 格劍大師 於 16-11-2008 00:06 發表
所以正確d講,一個全面認識現代中國既人先更會認為而家既中國就係差

絕對認同。
回復 支持 反對

回復 43# 的帖子

中國由兩千年前開始就不再是單一民族國家
即使是那些知道國家有甚麼不好的人,他們都可能會愛國,
這是因為他們知道國家有甚麼值得他們去認同
而愛黨的教育在中國內地的確是有的
但我絕不希望香港有朝一日會變成這樣

回復 44# 的帖子
盡管現在的中國差
但她是不斷地改革、進步,更重要的是在她心中香港的地位比昔日香港在英國心中的地位高
這一點是值得去認同的
當然,我亦不贊同從小就向小孩灌輸愛國意識
中國內地政府的國民教育叫人愛國是不好
但香港卻是連最基本的國民教育,即是讓學生於各方面認識中國也做不到
而我也不希望香港往後出現的國民教育就是叫人盲目愛國
回復 支持 反對

回復 46# 的帖子

用正確既國民教育去增加歸屬感係要
不過中國政府自己唔先做好本分以身作則
佢放幾多錢去加強國民教育所出來既效果還遠不及日本仔既動漫攻勢

得個講字真係冇用架,事實就係要令人接受你,唔該你先包裝好自己
一個只要聽到個名就會自然聯想到大堆衰野既國家,相信冇幾多人會真心想承認自己係該國國民吧

前幾年大頭奶粉後口口聲聲話會改,但到頭來?
又整單三鹿奶
都係個句啦,面係人地比,假係自己丟
唔係人地唔想認自己係中國人,係個國家做得太多衰野令到人對"中國人"呢個稱號望而卻步

回復 支持 反對

回復 47# 的帖子

咪就係!!!

香港人唔認為自己係中國人  這個責任歸誰?
就是歸大陸人

就大陸灌輸愛國精神給國民搞到D咩野出黎?
咪就係盲目LO!
例如人地明星要帰化入新加坡就有一大班E 種野蠻人高呼[売國賊]
愛國E個字已經漸漸模糊不清

每天看新聞總是有D大陸野,最慘係違反人道的事情!

唔鐘意中國自然係常理,人之常情,天時地利人事

要我愛國?你搞掂果班飽讀聖賢書的幼稚野蠻大陸人先啦

回復 支持 反對

原帖由 lawben 於 16-11-2008 04:54 發表
中國由兩千年前開始就不再是單一民族國家
即使是那些知道國家有甚麼不好的人,他們都可能會愛國,
這是因為他們知道國家有甚麼值得他們去認同
而愛黨的教育在中國內地的確是有的
但我絕不希望香港有朝一日會變成這 ...

你都識得講,所以對中國唔認同嘅人,大家無謂再迫佢地做中國人,因為以種族/民族
為由迫人做中國人係行唔通,只不過大家都對中國一知半解,以為中國真係民族國家,
先至覺得做中國人係理所當然,即使大家都唔鍾意呢個國家。

如果香港要搞"國民教育"的話,唔該將選擇國籍嘅權利歸返比我地先。否則對非中國
籍人士,或者被強加中國籍嘅人來講,咁樣同洗腦無乜分別。
回復 支持 反對

香港人對中國沒有歸屬感確是無可口非,因負面新聞確是多。但是,對中華人民共和国沒有歸屬感不是問題的重點,一個国家的人對其祖国的文化有歸屬感,才真的是有「歸屬感」是也。
回復 支持 反對