打印 上一主題 下一主題
收起左側

香港人?中國人?----淺談香港人對國家的歸屬感

回復 49# 的帖子

當然
我也不希望香港的國民教育與中國內地一樣
始終
國民教育不等於愛國教育

回復 50# 的帖子
說得好
我也忘了這點...........
對其祖国的文化有歸屬感也是「歸屬感」之一
然而
現今很多人對中國從古到今的歷史、文化的認識也不多
就算讀會考、高考中史或文學的
都可能只有片面的認識,甚至沒有
回復 支持 反對

回復 51# 的帖子

政府唔重視文化+打少年認為傳統文化老土=呢個結果又係自己攞黎(sad)
回復 支持 反對

原帖由 lawben 於 17-11-2008 02:44 發表
當然
我也不希望香港的國民教育與中國內地一樣
始終
國民教育不等於愛國教育

其實"國民教育"本身已經引申出一個問題:"國民教育"係假設所有香港人係中國籍人士而設立的,亦即
係已經假設所有香港公民係中國公民。無錯中國係香港而家嘅宗主國,不過除左大陸新移民,九七後出
世或者當年放棄領取英國國籍(BC或BNO)/拒絕領取英國國籍(一直只持有CI)嘅人之外,所有香港人一係
並不符合領取中國國籍資格(好多未能歸化BC的BNO人士因而成為de facto stateless),一係被強加中
國國籍(即係其選擇國籍嘅權利被剝奪)。

一個唔屬於自己,兼且聲譽差到貼地嘅國家,夾硬迫你做佢嘅人(諷刺嘅係,你未必有資格囉佢嘅國籍),
兼且迫你對佢有"歸屬感",係人都會覺得反感啦∼

仲有一點未記得提:中國係唔允許雙重國籍的,所以雙重效忠嘅可行性並不存在。
回復 支持 反對

原帖由 格劍大師 於 17-11-2008 21:56 發表
政府唔重視文化+打少年認為傳統文化老土=呢個結果又係自己攞黎(sad)

我要改變!!!!我要change!!!!!.........
香港有一個東東,佢個名叫国民教育中心,顧名思義係一個提供国民教育服務既機構。可惜,佢一d野都做唔到,做個d国民教育實為共狗喉舌....so sad。
香港的国民教育課程內容空洞乏味,且內容多給人「拍馬屁」」之感,情況令人擔憂。
回復 支持 反對

回復 53# 的帖子

即使國民教育係假設所有香港人係中國籍人士而設立的,也不代表一定是等於愛國教育
難道其他國家的國民教育就是叫人愛國?應該只有小數如此吧

屬不屬於自己這個問題是個人性的
未必每個人也如你所想般認為中國不屬於自己
而聲譽差到貼地的國家
也是感觀性的問題
我也不認為中國的聲譽真的差到貼地
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

原帖由 白羊 於 18-11-2008 17:56 發表
[] 我若意把這裡的對話給別人看,必定,笑。口口聲講中國教育,卻從來未能得悉中國成人教育,怕連科目亦不悉所乎?非批評的吸收內容討論,實在是形而上學。漂漂眼,這裡,幼稚。一群胡亂華之憤青。

無知從來沒有幫 ...

我真係睇唔明你講嘅野。究竟你係講緊白話文,定文言文呀??[[onion_29]]

回復 支持 反對

回復 56# 的帖子

能以數句大破上方多位人兄的「理論」...閣下,智者也。
在下近日事忙,未能到圖書館一覽,望智者能下凡賜教,介紹一兩本好書給在下看看。
還有一事--既然閣下提出「您們所謂理論,完全地破壞毫無難度,亦無意義」一句,應談談我們的言論如何的毫無難度的給破壞及如何的無意義。難得讓在下巧遇智者,真希望智者指導指導一番。
回復 支持 反對

原帖由 zero101 於 19-11-2008 06:23 發表
能以數句大破上方多位人兄的「理論」...閣下,智者也。
在下近日事忙,未能到圖書館一覽,望智者能下凡賜教,介紹一兩本好書給在下看看。
還有一事--既然閣下提出「您們所謂理論,完全地破壞毫無難度,亦無意義」一句, ...

不過有一個真理佢係唔能夠打破:國家和民族不能混為一談。

除非佢將國家同民族嘅合一視為華夏文化嘅一部份。這樣,一個華人要跟中國決裂,恐怕只有放棄自身嘅文化以及價值觀。

(放唔低中國呢個包袱嘅,無資格同我講佢已經推翻左我嘅理論,因為佢本身已經欠缺客觀性。除非果個人所針對嘅唔係我)

回復 支持 反對

我真係太無知啦
中國既教育係點我真係唔知
我亦都唔知道中國既教育狀況與香港既公民教育有乜野關係
唯一知道既野?
只係香港既公民教育委員會個阿頭係中央統戰部

請樓上賜教

回復 支持 反對